Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban:Care este obiectivul Romaniei pentru 2014-2020

Orban:Care este obiectivul Romaniei pentru 2014-2020


Obiectivul prioritar al Romaniei privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al UE este sa se afle intr-o pozitie bugetara mai avantajoasa decat in perioada 2007-2013, a declarat vineri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.

"In primul rand, s-a discutat despre viitorul buget al UE pentru 2014-2020, unde pentru prima oara s-au dezbatut pe fond subiecte legate de pozitionarea statelor membre privind nivelul general al bugetului si privind finantarea anumitor politici cu bani comunitari" a spus oficialul roman.

"Dezbaterea a fost foarte utila, pentru ca am putut vedea unde se pozitioneaza statele membre si s-au conturat doua grupuri - unul care sustine propunerea Comisiei Europene privind alocarile financiare si altul care doreste reducerea propunerii Comisiei, cu diferite grade de variatie (pornind de la Germania, care sustine o contributie de aproximativ 1% din PNB-ul statelor membre, la alte state, care au cerut ca scaderea sa fie chiar mai mare). In interventia mea, am subliniat ca pentru noi este fundamental sa se asigure alocari substantiale pentru politica de coeziune si politica agricola comuna (PAC), se spera ca un acord sa se incheie pana la finalul anului, dar situatia dupa cum se vede ea in prezent arata pozitii ce par ireconciliabile", a adaugat Orban.

El a adaugat ca, desi foarte probabil in urma negocierilor privind noul buget al UE pentru 2014-2020 alocarile pentru politica de coeziune si PAC vor suferi unele reduceri, este de asteptat ca Romania sa beneficieze de sume importante. Noile conditionalitati, atat in cazul politicii de coeziune, cat si al PAC - conditionalitati ex-ante, ex-post si conditionalitati de natura macroeconomica - vor fi insa mult mai stricte.

In opinia sa, negocierile asupra bugetului UE pentru viitoarea perioada de programare financiara multianuala vor fi "foarte, foarte dificile, mai ales in contextul actual", in care in intreaga Uniune Europeana sunt adoptate masuri de austeritate.

Bugetul UE ar trebui sa fie unul de austeritate

Tarile care sustin reducerea contributiilor la bugetul comunitar isi explica pozitia prin faptul ca si bugetul UE trebuie sa fie unul de austeritate, in timp ce statele care doresc alocari mai importante, inclusiv Romania, aduc drept contraargument efectul multiplicator al banilor care vin la bugetul UE.

Raspunzand unei intrebari adresate de Agerpres, ministrul Leonard Orban a explicat ca Romania a cerut o mai mare flexibilitate in utilizarea fondurilor alocate diverselor programe operationale.

"De exemplu, noi ne-am propus unele realocari pentru programul de reabilitare termica. Marea problema este ca e foarte dificil de 'deplasat' fonduri de la un anumit program operational catre programul operational regional. Daca iei fonduri de la Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) inseamna ca iei de la Fondul Social European si atunci ai o mare problema, pentru ca decizia trebuie luata de Colegiul comisarilor. Fiind vorba de 'mutarea' banilor dintr-o zona in alta zona este un proces care dureaza, existand si riscul ca aceasta realocare sa nu fie aprobata, mai ales in actualul context", a afirmat ministrul roman.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1239 ori