Noul tratat UE: Bugetul Romaniei trebuie avizat de Bruxelles

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 13:51
1427 citiri
Noul tratat UE: Bugetul Romaniei trebuie avizat de Bruxelles

Proiectiile de buget vor trebui trimise autoritatilor europene pentru un aviz si abia apoi Parlamentului, a explicat Sulfina Barbau implicatiile noului acord de la Bruxelles, la care s-a angatjat Romania.

Sulfina Barbu a fost intrebata la Parlament ce va trebui sa faca Romania in urma noul acord interguvernamental pe care liderii europeni vor sa-l incheie pana in martie pentru a intari disciplina bugetara a zonei euro.

"Asta presupune ca vom trimite proiectiile de buget la CE, inainte de a fi aprobate in Parlamentul Romanie, trebuie sa mai aiba un aviz si de la CE. Mai presupune ca exista o verificare pe semestrul european din partea CE si institutiilor europene, adica se verifica si indicatorii macroeconomici, ma refer in mod special la datoria publica si la deficit pe fiecare semestru de catre institutiile europene. Inseamna ca mai intervine un mecanism de verificare in bugetul fiecarui stat membru al UE", a aratat ministrul.

Noul acord are ca scop intarirea disciplinei bugetare a zonei euro

"Romania se incadreaza in rigorile impuse de regulile UE, avem un deficit mai mic de 3% prevazut pentru anul 2012, avem o datorie publica mai mica de 60% din PIB, practic vom avea un 36,5% maxim datoria publica, deci din acest punct de vedere a indicatorilor macro-economici noi indeplinim criterii pe care trebuie sa le indeplimeasca celelalte state membre ale UE, ma refer in mod special la statele din zona euro", a adaugat Sulfina Barbu.

Obiectivul noului acord asupra caruia s-a cazut de acord joi seara la Bruxelles este sa intareasca disciplina bugetara a zonei euro. In afara de sanctiunile aproape automate pe care le presupune si de "regula de aur" ce impune reintoarcerea la un echilibru bugetar, liderii europeni vor ca CE sa aiba dreptul de a interveni in pregatirea bugetelor nationale. Tarile care beneficiaza de un ajutor extern, cum sunt Grecia si Irlanda, vor putea fi plasate sub tutela europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sulfina barbu, #buget romania, #avizare buget CE , #Ministri