Nita respinge acuzatiile de implicare in dosarul spagii de la Hidroelectrica

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 13:40
1670 citiri
Nita respinge acuzatiile de implicare in dosarul spagii de la Hidroelectrica

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, respinge acuzatiile de implicare in scandalul spagii de la Hidroelectrica, mentionand ca a atentionat conducerea Hidroelectrica asupra consecintelor penale ale unui contract cu pret fix.

"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, intr-o conferinta de presa.

Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.

Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Potrivit DNA, Ioan Mihaila i-a promis in octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma Energon Power&Gas, in conditii nefevorabile pentru producator.

DNA sustine totodata ca Bradean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si director de cabinet al ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu - ca mita urma sa ajunga la "trei-patru persoane" si credea ca, in afara de acestea, ar fi fost si ministrul Constantin Nita, dar si un "baiat cu ochii albastri".

Procurorii noteaza, in refereratul cu propunerea de arestare preventiva a lui Eugen Bradean si Ioan Mihaila, ca primul s-a intalnit cu Vulpescu la un restaurant si i-a "reiterat", cu acest prilej, oferta de "700.000-800.000 de euro" in schimbul facilitarii incheierii de contracte pentru energie ieftina de la Hidroelectrica.

Nita a spus ca a atentionat conducerea Hidroelectrica asupra consecintelor penale ale unui contract cu pret fix.

"Am luat la cunostinta de oferta aceasta cu doua zile inainte de plecarea mea in SUA. L-am sunat pe directorul de la Hidroelectrica, care poate sa confirme lucrul acesta si i-am atras atentia foarte serios ca un asemenea contract cu pret fix nu poate fi semnat si ca poate sa aiba consecinte penale. Bineinteles ca ce a urmat stiti dumneavoastra mai bine ca mine", a spus Nita.

El a mai spus ca va sprijini organele de ancheta cu orice informatii necesare pentru finalizarea investigatiei.

#Nita mita Hidroelectrica, #Constantin Nita Hidroelectrica, #contracte Hidroelectrica Nita, #scandal mita Hidroelectrica , #Ministri