Ministerul Finantelor are un fond de rezerva de 3 miliarde de euro

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:32
1129 citiri
Ministerul Finantelor are un fond de rezerva de 3 miliarde de euro

Ministerul Finantelor are un buffer (fond de rezerva) de circa 3 miliarde de euro, care i-ar ajunge un an, iar probabilitatea ca Romania sa fie nevoita sa traga bani de la FMI este mica.

"Un acord de tip preventiv este facut ca intr-o situatie dificila sa poti trage bani. Eu nu vad o probabilitate de a trage bani, deoarece este loc de cumparare de titluri de stat din Romania", au declarat surse oficiale.

Sursele citate au precizat ca Ministerul Finantelor are un stoc de "vreo 3 miliarde de euro, care le ajunge pana la anul pe vremea aceasta", bani ce reprezinta avansuri de la Uniunea Europeana, bani din emisiunea din vara trecuta pe care nu i-au consumat de 1 miliard si ceva de euro.

Acestea au subliniat ca acordul de tip preventiv se face pentru situatia in care se intampla ceva si este nevoie de acei bani.

"Nu va fi mare necaz daca Romania va trage bani de acolo. Este o reactie la un mare necaz care vine din exterior. Daca intrebarea este despre probabilitate, consider ca probabilitatea este mica. Nu vad de ce ar trebui sa luam acei bani", au mai spus sursele citate.

Traian Basescu: Romania nu are nevoie de bani de la FMI si UE in "perioada urmatoare"

Traian Basescu a afirmat miercuri ca "pentru perioada urmatoare" Romania nu se afla in in situatia de a apela la resursele pe care le are la dispozitie de la FMI si de la UE, adaugand ca folosirea banilor de la Fond "nu ar fi un semn pozitiv", chiar daca banii sunt "foarte ieftini".

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat recent ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI, iar in acest moment, fara sa se imprumute din piata, Romania are rezerve financiare pentru patru luni.

Lucian Croitoru spune ca unul din motivele pentru care Romania ar putea apela la banii de la FMI este acela ca bancile vor repatria fondurile catre bancile mama.

"Bancile pot sa repatrieze cel mai usor fondurile care au fost investite in titluri de stat si care ajung la scadenta. Ceea ce bineinteles poate sa creeze in viitor o problema din punct de vedere al finantarii Guvernului", a spus Croitoru, la o intalnire cu oameni de afaceri germani.

Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acordul stand-by cu FMI aprobat in martie, de 3,6 miliarde euro, ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume.

#ministerul finantelor, #fond rezerva Finante, #Romania bani FMI , #Ministri