Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marga, despre aderarea la Schengen: Ramane cum am stabilit

Marga, despre aderarea la Schengen: Ramane cum am stabilit


Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat miercuri ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.

"Pana la aceasta ora nu s-a modificat nimic din calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen. (...) Nu exista nicio schimbare in calendarul intrarii in Schengen, ceea ce inseamna octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si in martie 2013 cu frontiera terestra. Pana la aceasta ora, initiatorii acestei solutii in doua etape si anume Franta si Germania nu au comunicat in vreun fel ca si-au schimbat optica. Deci principalii actori ai acestei solutii pe care noi o sustinem au ramas pana la aceasta ora la aceasta solutie", a afirmat la TVR Info Andrei Marga.

El a sustinut ca si Olanda este in favoarea aderarii Romaniei la Schengen in doua etape si ca nu s-a schimbat aceasta pozitie.

Marga: La toamna suntem partial in Schengen.

"In urma ultimelor discutii avute chiar cu nivele inalte ale politicii olandeze este foarte clar ca se vor examina factual, corect pasii facuti de Romania pentru pregatirea intrarii in Schengen. Olanda va tine cont de opinia Comisiei, care este raportul MCV, dar pana la aceasta ora nu exista din partea olandeza o modificare a acestei pozitii, care este legata de pozitia pe care au formulat-o Germania si Franta. Asa cum arata lucrurile in Olanda de astazi, asa cum si noi am analizat cu toata luciditatea, asa cum ne-au comunicat de multe ori reprezentantii Olandei, lucrurile inainteaza in maniera pozitiva si pana la aceasta ora nu este o modificare a pozitiei favorabile solutiei in doua trepte cu aplicare in octombrie 2012, respectiv pentru frontiera terestra cu aplicare in martie 2013", a precizat ministrul de Externe.

El a afirmat ca raportul MCV nu trage neaparat in jos Romania, ci este o discutie pe acest subiect. "Angajamentul este sa aplicam ceea ce este acolo, cele 11 puncte si atunci nu sunt ratiuni sa traga in jos", a sustinut ministrul.

Marga a apreciat ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa adere la Schengen, aratand ca in cazul in care vor conta faptele tara noastra se califica pentru aderarea la spatiul de libera circulatie.

El a punctat ca inaugurarea Centrului de Comanda si Control al Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei reprezinta o proba suplimentara din partea Romaniei. AGERPRES

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1142 ori