Lucia Varga: Dupa aplicarea Codului Silvic, lemnul va avea un pret real

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 19:09
1921 citiri
Lucia Varga: Dupa aplicarea Codului Silvic, lemnul va avea un pret real

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat vineri, cu ocazia unei vizitei in judetul Bistrita Nasaud, ca aplicarea noului Cod silvic va duce la obtinerea unui pret real pentru materialul lemnos.

"Nu va creste pretul lemnului, va ajunge la un pret real. In Romania nu exista un pret al lemnului fasonat, ceea ce va trebui sa existe pentru ca, pana la urma, lemnul a avut pe piata un pret oarecum artificial si datorat taierilor ilegale", a spus ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Ministrul Lucia Varga spera ca noul Cod silvic sa fie aprobat pana la sfarsitul anului dupa care timp de o luna sau doua se va pune in dezbatere publica pachetul legislativ pentru sustinerea industriei mobilei si industriei de prelucrare a lemnului.

Intrebata daca dreptul de preemptiune va fi acordat doar operatorilor din industria mobilei, Lucia Varga a spus ca exista posibilitatea ca acest drept sa fie extins gradual.

"Aceasta prevedere din Codul silvic privind acordarea dreptului de preemptiune pentru industria mobilei este in fond un principiu. Vom continua aplicarea lui in sensul ca vom elabora o hotarare de guvern prin care vom acorda drept de preemptiune oarecum gradual, in functie de plus valoarea pe care o aduce fiecare activitate in acest proces de prelucrare a lemnului (...) Vom introduce criterii, astfel incat sa valorificam cat mai mult lemnul in Romania si sa cream locuri de munca si dezvoltare locala", a precizat ministrul Lucia Varga.

Lucia Varga s-a declarat hotarata sa sustina principiul conform caruia resursa locala trebuie folosita pentru dezvoltare locala deoarece aceasta din urma genereaza locuri de munca si aduce o valoare sporita.

Ministrul delegat a vizitat vineri doua fabrici de prelucrare a lemnului si o pepiniera din judetul Bistrita Nasaud dupa care la Sangeorz Bai a participat la o dezbatere publica alaturi de factori decidenti din sectorul silvic, prefectul de Bistrita Nasaud, parlamentari locali si primari.

#Lucia Varga pret lemn, #codul silvic Varga, #pret lemn codul Silvic , #Ministri