Interconectarea sistemelor de transport de gaze naturale - obiectiv strategic Romania-Rep.Moldova

Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:02
1994 citiri
Interconectarea sistemelor de transport de gaze naturale - obiectiv strategic Romania-Rep.Moldova

Interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic al Romaniei si Republicii Moldova, cei doi ministri de resort ai ambelor state purtand discutii despre cooperarea bilaterala din domeniu.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Lucian Bode, si viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, au discutat o serie de aspecte de interes comun privind cooperarea bilaterala in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa.

In acest context, cei doi oficiali au convenit ca atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic si contribuie la consolidarea securitatii energetice a celor doua state, precum si la diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare.

Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvernul roman, d iscutiile au vizat o serie de proiecte comune, printre care cel referitor la g azoductul Iasi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi-Ungheni.

De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile raului Prut.

Interconectare sistemelor de energie electrica, pe lista de discutii

S-a discutat si despre interconectarea sistemelor de energie electrica din Republica Moldova cu reteaua europeana ENTSO-E si montarea fibrei optice intre Isaccea si Chisinau, un proiect nou, necesar in vederea interconectarii Republicii Moldova la reteaua ENTSO-E.

S-a avut in vedere si proiectul de investitie in vederea interconectarii energetice a Republicii Moldova atat la Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica (ENTSO-E) cat si cu Romania, LEA 400 kV Suceava-Balti, precum si p roiectul liniei electrice LEA 110 kV Falciu-Gotesti, pentru care Transelectrica SA a realizat deja partea de investitii pe teritoriul Romaniei si care se estimeaza a fi finalizat la sfarsitul anului 2012.

Totodata, ministrul roman al Economiei i-a asigurat pe partenerii din Republica Moldova de disponibilitatea specialistilor romani de a acorda expertiza si ajutor in domeniul politicilor de sprijinire a IMM-urilor.

In anul 2011, comertul bilateral a ajuns la 1 miliard USD. Republica Moldova este a 6-a piata extracomunitara de desfacere a produselor romanesti. Exportul roman este de 786 mil. USD, iar importul este de 343,7 mil.USD. In Republica Moldova sunt inregistrare 1227 societati mixte, din care 130 constituite in anul 2011, cu o valoare de capital subscris de 30 mil.USD. Pozitia investitionala a Romaniei in Republica Moldova: locul 1 dupa numarul de societati mixte si locul 7 dupa valoarea capitalului subscris.

#interconectare sisteme energetice Romania Moldova, #interconectare sistem transport gaz Romania Moldova , #Ministri