Imprumutul negociat cu Banca Mondiala este o noua centura de siguranta

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:24
1392 citiri
Imprumutul negociat cu Banca Mondiala este o noua centura de siguranta

Imprumutul pe care autoritatile romane il negociaza in prezent cu Banca Mondiala, cu o valoare de un miliard de euro, este o noua centura de siguranta, iar banii nu vor fi accesati decat in conditii speciale, a declarat vineri, la un post privat de televiziune, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

"Imprumutul negociat cu Banca Mondiala este o noua centura de siguranta, la fel ca si in cazul acordului preventiv cu FMI. Vom apela la aceste fonduri doar daca se deterioreaza situatia in mod accentuat pe pietele externe, iar Romania nu isi va mai putea finanta deficitul", a declarat secretarul de stat in MFP, Gheorghe Gherghina.

Acesta a precizat ca banii sunt necesari pentru finantarea deficitului bugetar si, in conditiile in care se deterioreaza situatia economica, autoritatile nu pot sta cu mainile in buzunar.

"Nu putem sta cu mainile in buzunar sa nu mai putem finanta deficitul', a spus Gherghina, adaugand ca 'Nu avem probleme interne. Stam foarte bine. (...) daca se deterioreaza piata, ma duc si iau de la Banca Mondiala cu dobanda mica. Deficitul bugetar nu se finanteaza decat din imprumuturi si avem deficit bugetar si anul acesta si trebuie sa te asiguri ca iei aceste imprumuturi la dobanzi normale. Acesti bani vor fi trasi in 2013, 2014, 2015, pot fi trasi trei ani de acum incolo.(...) este vorba si de finantare deficitelor cumulate din 2000 pana acum", a explicat oficialul MFP.

Gherghina a subliniat ca Romania se va incadra in deficitul de anul acesta, de 11 miliarde lei

"Nu avem probleme cu deficitul de anul acesta, dar trebuie sa finantezi si deficite din anii anteriori, ce ajung la scadenta", a mai spus secretarul de stat in MFP.

Romania si Banca Mondiala poarta discutii cu privire la o linie de credit de un miliard de euro care sa sprijine bugetul Romaniei, potrivit unui comunicat remis, vineri, Agerpres de Banca Mondiala.

"Imprumutul, in valoare de 1 miliard de euro, va oferi Romaniei o protectie fiscala aditionala impotriva volatilitatii crescute de pe pietele europene", precizeaza Banca Mondiala.

Banca Mondiala va discuta privind imprumutul pentru Romania

Potrivit comunicatului institutiei financiare internationale, o misiune formata din economistul sef al Bancii Mondiale pentru Asia Centrala si Europe, Sudharastan Canagarajah, membrul directoratului senior al Bancii, Peter Harrold, directorul pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, si alti reprezentanti ai Bancii vor avea discutii pentru perfectarea imprumutului cu autoritatile romane in perioada 3- 6 februarie.

Banca Mondiala mai precizeaza ca delegatia va stabili actiunile preliminare pe care Romania va trebui sa le deruleze si implementarea unui program de reforma pe o perioada e trei ani. Imprumutul va fi derulat in cadrul mai extins al Strategiei de Tara a Bancii Mondiale pentru Romania, implementat in perioada 2009 - 2013.

Directorul de tara pentru Romania al Bancii, Francois Rantrua, a declarat vineri ca executivul condus de Emil Boc negociaza cu Banca Mondiala termenii unui acord preventiv, care ii va permite ulterior sa decida daca trage sau nu fondurile.

"Romania va trebui sa indeplineasca anumite conditii convenite de comun acord, conditii care sunt discutate in prezent. Durata liniei de credit poate fi de pana la trei ani", a declarat Francois Rantrua.

In luna decembrie a anului trecut, Banca Mondiala a finalizat eliberarea unui credit de un miliard de euro, parte a unui pachet de sprijin in valoare de 20 de miliarde acordat de FMI, CE si BM.

#Banca Mondiala imprumut Romania, #imprumut romania, #negocieri Banca Mondiala , #Ministri