Guvernul vede o temperare a scaderii economiei

Luni, 18 Mai 2009, ora 09:02
1284 citiri
Guvernul vede o temperare a scaderii economiei

Guvernul ia in calcul stoparea tendintei de scaderea a economiei si reluarea cresterii incepand cu sfarsitul trimestrului II si inceputul trimestrului III, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Prin masurile luate, Ministerul Finantelor urmareste mentinerea economiei in echilibru si vedem deja primele semne incurajatoare ale masurilor luate de guvern in primele luni ale ale acestui an pentru limitarea efectelor crizei. Panta scaderii economice este mult mai lina si observam chiar o crestere pe anumite segmente importante ale economiei. In ce priveste reluarea cresterii economice lucrurile vor urma un trend pozitiv incepand cu finele trimestrului II, inceputul trimestrului III", a precizat ministrul de finante.

Gheorghe Pogea a afirmat ca stoparea efectelor crizei "se poate vedea la nivel macroeconomic in trei, patru sau chiar cinci luni, insa au aparut semnalele economice pozitive, in acest sens".

"Cursul de schimb s-a stabilizat si acest lucru da incredere, diminuarea investitiilor straine directe a fost mult mai mica decat ne asteptam noi, iar volumul banilor trimisi de romanii din afara tarii, in primul trimestru, s-a mentinut la acelasi nivel fata de perioada similara din 2008, respectiv 1,16 miliarde euro, fata de 1,2 miliarde euro.

Practic, s-a inregistrat o scadere de doar 40 milioane euro", a spus Pogea.

In plus, el a adaugat ca in luna aprilie s-a inregistrat o crestere cu 60% a ponderii lucrarilor in constructii, iar numarul autorizatiilor de constructie "a crescut luna de luna".

Totodata, ministrul finantelor a afirmat ca industria auto a inregistrat un salt pozitiv in lunile martie si aprilie, industria prelucratoare "da semne de revigorare", exporturile "s-au imbunatatit luna de luna", iar veniturile bugetare pe luna aprilie au crescut la 15,4 miliarde lei, de la 12,06 miliarde lei in martie.

Produsul intern brut (PIB) alRomaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut, cu mult peste asteptari, in conditiile in care guvernul s-a angajat la contractarea imprumutului de finantare externa ca economia Romaniei sa nu scada cu mai mult de 4% in 2009.

Finantele iau in calcul pentru acest an un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la un produs intern brut estimat la 531,25 miliarde lei (123,5 miliarde euro, la noul curs mediu estimat, de 4,30 lei/euro). In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.

Datele luate in calcul de Finante la rectificarea bugetara vizeaza o diminuare a exporturilor de bunuri cu 15% in acest an si o reducere a importurilor cu 25%.

Deficitul de cont curent ar urma sa se restranga astfel la 7,5% din PIB, de la 12,3% din PIB anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#guvern, #economie, #scadere , #Ministri