Georgescu, despre buget: Cifrele pe care le doriti se gasesc la alte institutii

Joi, 03 Mai 2012, ora 17:35
1337 citiri
Georgescu, despre buget: Cifrele pe care le doriti se gasesc la alte institutii

Ministrul desemnat de Finante, Florin Georgescu, a declarat, joi, ca vineri dimineata vor incepe discutiile cu FMI, BM si UE, privind scrisoarea de intentie, despre lipsa banilor in buget pentru reintregirea salariilor el evitand un raspuns si declarand ca cifrele se gasesc la ministere.

Intrebat la ce s-a referit premierul desemnat cand a spus ca situatia bugetului este mult mai rea decat s-au asteptat, Florin Georgescu a evitat sa dea un raspuns.

"Inca nu am intrat in discutii. Tehnic, s-au intalnit reprezentantii misiunii organismelor internationale cu specialisti din minister", a spus Georgescu.

La insistentele jurnalistilor, el a continuat: "Cifrele pe care le doriti dumneavoastra se gasesc la alte institutii, la ministerul X, la ministerul Y, da?".

Florin Georgescu a anuntat ca discutiile cu organismele internationale vor incepe vineri dimineata si vor continua pana duminica inclusiv.

"Programul care ni s-a comunicat de reprezentantii misiunii FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana prevede inceperea discutiilor maine, cu continuare sambata, daca e nevoie si duminica", a spus Georgescu.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, ca a constatat acum, cand Florin Georgescu a inceput "sa se uite prin hartii", ca nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevazut bani pentru reintregirea salariilor, Ponta sustinand ca situatia este "mult mai rea" decat a fost prezentata.

"Acum, cand Florin Georgescu a inceput sa se uite pe hartii, pe buget, rezulta foarte clar ca nici Guvernul Boc si nici Guvernul Ungureanu nu au prevazut bani pentru cresterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor incasate ilegal de la pensionari", a spus Ponta.

El a sustinut ca, in schimb, Guvernul "nu s-a abtinut de la a aloca bani clientelei politice, in special baronilor locali ai PDL", criteriul fiind exclusiv politic.

Victor Ponta a declarat ca "situatia este mult mai rea decat se afirma si decat credea".

"Regret - si am vorbit cu toti ministrii desemnati - faptul ca in aceste zile, si ieri, si astazi, premierul demis si ministrii demisi continua sa rezolve probleme clientelare, numind in functii niste oameni, nu stiu de ce, pentru trei zile, acordand tot felul de functii si avantaje. E un lucru pe care chiar nu il inteleg si care cred ca e la limita legii", a spus Ponta.

Premierul desemnat a tinut sa precizeze ca profesionisti precum Florin Georgescu s-au uitat pe actele oficiale, pe bugete, si "rezulta foarte clar ca nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu, nicio secunda, in niciun loc nu au prevazut bani pentru reintregirea salariilor".

"Din declaratiile sforaitoare ale fosilor demnitari, rezulta ca in Romania este lapte si miere, ca toate camarile Guvernului sunt atat de pline incat nu mai pot fi tinute si suntem pe un drum de dezvoltare a societatii multilateral, ca inainte de '89", a mai declarat premierul desemnat.

Victor Ponta a sustinut ca nu au fost prevazuti bani in buget nici pentru restituirea sumelor incasate ilegal de la pensionari, desi decizia Curtii Constitutionale are ceva timp si era evidenta.

"Nici Guvernul Ungureanu, nici Guvernul Boc nu s-au abtinut de la a aloca clientelar, politic, in special catre baronii PDL, sume si bani din fondul de rezerva, fara niciun alt criteriu decat cel politic", a mai anuntat Ponta.

El a mentionat ca lucrurile stau "mult mai rau decat li se spunea din vorbe" si a anuntat ca Florin Georgescu va prezenta realitatea, asa cum au mostenit-o si cum o au de gestionat.

Premierul desemnat a spus ca in acest moment se negociaza revenirea salariilor si plata sumelor din CASS si a tinut sa precizeze ca se negociaza acest lucru tocmai pentru ca resursele pentru aceste masuri nu fost prevazute de cele doua guverne anterioare.

"Nu exista in acest moment, in niciun capitol bugetar, prevazuti acei bani", a spus Ponta, adaugand ca trebuie gasite resurse.

Premierul desemnat a spus ca bani vor fi gasiti pentru ca "au de unde taia", chiar daca "se vor supara niste baroni pedelisti, niste presedinti de la UDMR".

Ponta a declarat ca vrea sa dea un semnal pozitiv, intrucat din discutiile preliminare sunt toate sansele ca duminica seara sau luni dimineata, la "ore foarte timpurii", sa se finalizeze cu bine negocierile cu FMI, BM si Comisia Europeana.

Ponta a spus ca este necesar sa se aprobe in prima sedinta de guvern de marti scrisoarea de intentie, pentru a da un semnal de stabilitate si de coerenta pe care pietele financiare si lumea economica le asteapta de la Romania.

Situatia economica actuala permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate, a declarat, miercuri, premierul demis Mihai Razvan Ungureanu, intr-o conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul de guvernare.

El a tinut sa mentioneze ca rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun in prezent autoritatile "nu a aparut peste noapte".

Premierul a sustinut totodata ca toate calculele efectuate de Guvern pentru recuperarea salariilor nu a pornit de la premisa ca aceasta rezerva va fi folosita si a asigurat ca vor exista bani pentru ca aceasta recuperare sa fie efectuata "din iunie incolo", nu din imprumuturi, ci din sume atrase prin combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene, investitii straine.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.

Ministrul demis al Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat, luni, la sediul USL, ca situatia Finantelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul ca aceasta revenire tine de optiunea politica a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.

"Avem in conturi acum 5 miliarde de Euro si 7 miliarde de lei la zi, vorbesc de situatia actuala, in conturile Ministerului de Finante, plus toate preconditiile finalizate pentru atragerea si pentru intrarerea in board pe 31 mai, impreuna cu BM, pentru a lua inca un miliard de Euro care sa completeze acest buffer de finantare. Am fost precauti, a fost o grija la adresa finantelor publice", a subliniat Bogdan Dragoi.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca, din cifrele economice din acest moment, exista premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizand ca acest lucru ar presupune o schimbare a tintei de deficit.

#Florin Georgescu bani Finante, #Georgescu discutii FMI, #buget Ponta , #Ministri