Funeriu admite ca Proiectul Legii Educatiei poate contine erori

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 09:30
1547 citiri
Funeriu admite ca Proiectul Legii Educatiei poate contine erori

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a afirmat, marti, la Timisoara, la o dezbatere privind Legea educatiei in cadrul careia un profesor universitar i-a reprosat ca textul proiectului este plin de greseli gramaticale, ca acesta are peste o suta de pagini si "pot sa existe erori" sau "neclaritati".

Profesorul universitar din cadrul Facultatii de Stiinte Economice din Timisoara Nicolae Taran i-a spus ministrului Educatiei, in timpul dezbaterii publice privind Legea educatiei, ca textul este plin de erori gramaticale, precizeaza Mediafax.

"Asa cum ati recunoscut chiar si dumneavoastra, textul este plin de erori. Este un text facut in graba. (...) Daca aceasta lege trece, eu plec in China", a spus Taran.

In replica, ministrul Educatiei a afirmat ca proiectul Legii educatiei are peste o suta de pagini si ca este convins ca sunt si unele "neclaritati de exprimare".

"Dezbatem un text de lege major. Daca doriti sa dezbatem virgule, domnule profesor, va invit la minister. (...) Este o propunere de lege care contine peste 100 de pagini. (...) Nu este o lege facuta in graba. Este o lege facuta foarte atent. Pot sa existe erori, sunt convins ca exista si unele neclaritati de exprimare, unele le-am depistat chiar astazi (marti - n.r.), dar aceasta lege este despre optiuni majore, iar acestea sunt foarte clare si mergem inainte", a raspuns Funeriu.

La randul sau, decanul Facultatii de Drept din Timisoara, Radu Motica, i-a reprosat ministrului Educatiei ca, din punct de vedere legal, textul "este facut de amatori", deoarece exista mai multe articole care "se bat cap in cap" .

El a dat ca exemplu faptul ca un articol din proiectul de lege prevede ca educatia sa primeasca, anual, sase la suta din PIB, iar un alt articol prevede ca invatamantul preuniversitar sa primeasca acelasi procent din PIB.

La finalul dezbaterii publice, Funeriu a afirmat ca "lupta politica se prelungeste uneori si in amfiteatrele universitatilor" , insa el va merge mai departe cu aceasta lege deoarece "este un pas inainte".

"Voi merge mai departe cu aceasta lege, care este un pas inainte pentru Romania. Desigur, lupta politica se prelungeste uneori si in amfiteatrele universitatilor. Acest pas inainte pentru modernizarea educatiei trebuie facut si il voi duce pana la capat", a afirmat Funeriu.

Potrivit acestuia, pana acum s-au primit "foarte multe propuneri" privind viitoarea Lege a educatiei, care vor fi analizate de "o comisie de experti" si vor fi acceptate doar daca "nu strica coerenta legii".

"Propuneri am primit foarte multe si nu numai de aici. Este cea mai larga platforma de dezbatere a unei legi realizata in Romania. Este prima lege din Romania care are un site propriu. Am primit foarte multe propuneri si acestea vor fi analizate de o echipa de experti pentru a vedea care dintre acestea sunt mai bune decat ceea ce avem. Vom accepta propuneri in masura in care ele nu strica coerenta legii si in masura in care optiunile majore, care sunt asumate de toate fortele politice prin Pactul national pentru educatie, raman", a conchis Funeriu.

Daniel Funeriu a participat, marti, la Timisoara, la o dezbatere publica privind proiectul Legii educatiei, care s-a desfasurat in Aula Magna a Universitatii de Vest. La dezbatere au participat aproximativ 60 de persoane, profesori universitari, rectori si studenti.

#erori, # text, # lege educatie , #Ministri