'Franta trebuie sa redevina europeana in reflectia ei'

Joi, 11 Ianuarie 2007, ora 06:00
869 citiri

Interviu cu liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European

Reporter: Alegerea dumneavoastra la limita la presedintia grupului parlamentar al Partidului Popular European in Parlamentul de la Strasbourg, la 9 ianuarie, pare sa fi dat loc unei lupte intre noua Europa si cea veche?Joseph Daul: Principalul meu rival, suedezul Gunnar Hokmark, sustinea liberalismul si tarile mici, in timp ce eu intruchipam economia sociala de piata si cuplul franco-german. El a fost sustinut de conservatorii britanici, de scandinavi, precum si de un numar de reprezentanti din noile tari, pe care ideea cuplului franco-german ii irita. Alesii tarilor fondatoare ale Uniunii s-au mobilizat in favoarea mea la al treilea tur de scrutin. Valorile pe care le reprezint eu raman asadar majoritare, dar scorul meu reflecta evolutia grupului, ca si cea a Uniunii Europene.

Reporter: Acest scor nu este ingrijorator in perspectiva alegerilor europene din 2009?
Joseph Daul: Doresc ca PPE sa se mobilizeze pentru a castiga aceste alegeri. Trebuie sa organizam in acest scop mai multe dezbateri tematice. Ca presedinte, vreau sa fiu pe teren. Trebuie sa tinem seama mai bine de preocuparile deputatilor din Est, ca politicile noastre sa se refere si la cele douasprezece noi tari. Crearea chiar azi a unui grup de extrema dreapta in Parlament arata de altfel ca trebuie lucrat pe teren pentru a evita intensificarea extremismelor.

Reporter: Ce intentionati sa faceti cu conservatorii britanici?
Joseph Daul: Voi respecta angajamentele luate de Hans-Gert Pottering, presedintele demisionar al PPE, pentru ca ele sunt valabile pana in 2009. Nu se vor face noi concesii, contrar celor cerute de ei. Dupa 2009, sper ca ii vom putea pastra. Dar ei sunt cei care vor decide. Acestea fiind spuse, daca pleaca, unde se vor duce? La Le Pen?

Reporter: Care sunt pronosticurile dumneavoastra referitor la Constitutie?
Joseph Daul: Cred ca presedintia germana va trebui sa gaseasca o solutie intermediara intre mini-tratatul propus de Nicolas Sarkozy si Constitutie, asa cum a fost semnata ea de sefii de stat si de guvern. In ceea ce ma priveste, cred ca nu trebuie sa ignoram respingerea din partea Frantei si a Olandei, dar trebuie sa respectam numeroasele tari care au adoptat-o deja.
Trebuie ca Franta sa redevina europeana in reflectia ei, ca ea sa admita ca nu mai este centrul lumii, in caz contrar va fi uitata. Ceea ce am auzit cand imi faceam campania, este cumplit: "Voi nu mai sunteti un model, voi fabricati somajul si creati deficit."

Reporter: Cum ati luat decizia sa va prezentati?
Joseph Daul: Era cu un an in urma. Am luat decizia dupa ce am obtinut sprijinul germanilor, avand in vedere numarul lor. In Franta, am avut unda verde de la Jacques Chirac si Nicolas Sarkozy. Cand Sarkozy a venit sa imi prezinte candidatura, in septembrie, Hans-Gert Pottering a spus: "Dar credeam ca Joseph este adeptul lui Chirac?", iar Sarkozy a raspuns: "Chirac mi l-a prezentat si eu l-am adoptat imediat." Sunt un prieten fidel al lui Jacques Chirac de cand a fost ministrul agriculturii in 1972, dar l-am descoperit pe Nicolas in timpul campaniei europene in 1999, cand l-a inlocuit pe Philippe Seguin, care ne parasise.

Reporter: Cum explicati aceasta sustinere fata de cineva putin cunoscut de marele public?
Joseph Daul: Aveam dosare putin mediatice, precum conferinta presedintilor de comisie, dar toata lumea a putut vedea ca ascult inainte sa iau decizii.

Sursa: Rador