Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, audiat la DNA

Miercuri, 21 August 2013, ora 11:38
1414 citiri
Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, audiat la DNA

Deputatul liberal Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, s-a prezentant, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in cazul denuntului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul.

Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu a manipulat rezultatul referendumului, ca nu detine aparatura de bruiaj precum James Bond si ca nu a primit 200.000 de euro mita de la Nelu Iordache.

Silaghi a aratat ca va comenta mai mult dupa ce va fi informat de procurori in legatura cu motivul pentru care a fost chemat la DNA.

Numele lui Ovidiu Silaghi apare in denuntul depus la DNA in iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, in care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

In acelasi dosar au fost audiati, marti, la DNA, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef (PNL), si fostul ministru al Educatiei Ioan Mang (PSD).

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a declarat, la iesirea de la DNA, ca procurorii l-au intrebat daca este adevarat ce a reclamat Valer Marian privind o posibila frauda la referendum.

Parlamentul urmeaza sa decida admiterea cererii de urmarire penala

Intr-un alt dosar, procurorul sef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Solicitarea a fost trimisa in aceeasi zi de catre procurorul general al PICCJ Camerei Deputatilor, care urmeaza sa hotarasca daca admite cererea de incepere a urmaririi penale in cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Denuntul lui Nelu Iordache

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care a sustinut ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera.

In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR (Remus Span, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, in contextul candidaturii acestuia la sefia Consiliului Judetean Satu Mare.

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a spus, marti, la iesirea de la DNA, ca nu a dat declaratii in dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar in cazul denuntului formulat de Valer Marian privind referendumul.

Intrebat cum comenteaza faptul ca numele sau apare in denuntul facut de Nelu Iordache in dosarul lui Ovidiu Silaghi si declaratia omului de afaceri potrivit careia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul sau, in contextul candidaturii sale la sefia CJ, Adrian Stef a spus ca il cunostea pe Remus Span pentru ca erau din aceeasi zona si ca ar fi avut intalniri cu acesta, ca il cunostea si pe Nelu Iordache, dar ca de la faptul ca ii cunoaste pe cei doi si pana la acuzatiile lui Iordache referitor ca el ar fi avut avantaje electorale "este cale lunga".

"Astea sunt niste nebunii. Nu cred ca Ovidiu Silaghi detine aparatura de bruiaj", a mai spus Stef.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Ovidiu Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, el mentionand ca, pana la expirarea mandatului interimar pe care il asigura, PNL va face o alta propunere, care va fi prezentata presedintelui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#audiere Ovidiu Silaghi, #Ovidiu Silaghi DNA, #luare mita Silaghi, #mita Nelu Iordache Silaghi, #contracte Transporturi Nelu Iordache , #Ministri