Fostii ministri Vreme si Funeriu, dati pe mana DNA de guvern

Joi, 16 Mai 2013, ora 14:36
1648 citiri
Fostii ministri Vreme si Funeriu, dati pe mana DNA de guvern

Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natura penala ale fostilor ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme, care ar fi promovat o nota privind achizitia de soft educational, in baza careia ar fi efectuat plati de aproape 8 milioane euro fara temei, cu 5 milioane peste pretul real.

Concluzia rezulta dintr-un raport intocmit de Corpul de Control al primului-ministru in urma verificarilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei in legatura cu inchirierea de licente educationale, transmite Mediafax.

Actiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

In document se arata totodata ca imputernicirea acordata Ministerului pentru Societatea Informationala pentru efectuarea achizitiei a fost extinsa in mod ilegal printr-o nota semnata de fostul ministru de resort Valerian Vreme si de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu si aproata de premierul de la acea data, Emil Boc.

Prin nota aprobata de Boc s-au consemnat imprejurari necorespunzatoare adevarului si s-a creat aparenta de legalitate a contractului de achizitionare, acuza inspectorii guvernamentali.

Valerian Vreme neaga acuzatiile

Vreme a respins acuzatiile din raportul Corpului de Control al Guvernului, aratand ca tot ce a facut a fost legal si a spus ca nici nu a fost informat in legatura cu acest raport.

"Eu am tinut foarte mult la legalitate si la proceduri. Tot ce am facut acolo a fost procedural si legal. Raportul e o deturnare a atentiei publice de la adevaratele probleme cu care se confrunta Romania", a spus Valerian Vreme pentru Mediafax.

El a adaugat ca totul a fost facut tinand cont ca erau implicate doua ministere si cu memorandum in Guvern.

"Din punctul de vedere al transparentei, nu a existat niciun moment in care sa nu existe transparenta si legalitate in actul decizional", a mentionat Vreme.

Reactia lui Funeriu

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu afirma ca va raspunde celor indrituiti sa investigheze acuzatiile care i se aduc, ca urmare a raportului intocmit de Corpul de control al premierului si sustine ca este vorba despre o acuzatie a Guvernului impotriva sa.

"Este vorba despre o acuzatie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, impotriva mea si a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licente pentru computerele din scoli, contracte incepute intre 2000 si 2004. Am vegheat sa nu se produca ilegalitati la Ministerul Educatiei pe perioada mandatului meu", scrie Funeriu joi pe blogul sau personal, potrivit Agerpres.

El subliniaza ca au existat plangeri impotriva sa ca ministru, dar ca niciuna dintre ele nu s-a dovedit a fi adevarata, ca au fost calomnii.

"Voi analiza acuzatiile aduse de Guvern si voi raspunde celor indrituiti sa investigheze aceste acuzatii. Vreau sa se aplice legea ca oricarui cetatean al tarii", sustine Funeriu.

#sesizare DNA Funeriu, #sesizare DNA Vreme, #acuzatii Guvern Funeriu Vreme, #Funeriu achizitii soft educational, #Vreme soft educational , #Ministri