Florin Georgescu, tehnocratul care va proteja economia Romaniei de politicieni

Joi, 03 Mai 2012, ora 13:19
2596 citiri
Florin Georgescu, tehnocratul care va proteja economia Romaniei de politicieni

Florin Georgescu, nominalizat pentru functiile de ministru al Finantelor si vicepremier, reprezinta omul cheie din Cabinetul Ponta, potrivit analistilor economici, care spun ca pe umerii lui atarna soarta economiei Romaniei, foarte vulnerabila in aceasta perioada la derapajele politice.

"Singurul lucru foarte incurajator in toata combinatia aceasta este Florin Georgescu, care se pare ca avea rolul de coordonare a tuturor zonelor economice. Este un om care poate sa inteleaga si sa construiasca un buget si are experienta in materie de negocieri cu FMI", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.

Florin Georgescu a mai ocupat functia de ministru de Finante in perioada 1992-1996, iar din 2004 este prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. A acceptat functia de ministru al Finatelor si vicepremier in Cabinetul Ponta doar pana la alegerile electorale, urmand ca apoi sa se intoarca la BNR.

"Pentru Banca Nationala este un cost, sa nu zic o pierdere, pentru ca dansul va reveni la BNR. Din punct de vedere al conlucrarii cu Ministerul Finantelor Publice si in general cu politica economica a Guvernului, din punct de vedere al mixului de politici fiscale si monetare este categoric un castig. Avem de colaborat cu o persoana cu o vasta experienta si in domeniul financiar-fiscal, dar si in domeniul bancar, ne cunoastem, dansul este un foarte bun profesionist si a fost si un foarte bun coleg", a afirmat Mugur Isarescu, seful Bancii Centrale.

Ce planuri are Georgescu la Finante

Florin Georgescu este un social-democrat convins, iar analistii economici prevad ca va milita pentru reintroducerea platilor sociale si pentru introducerea unei forme de impozitare mai putin prietenoasa pentru cei cu venituri mari, desi schimbari majore nu vor fi posibile in cursul acestui an.

"Va fi partizanul unei modestii in consum pentru a avea posibilitarea de a-i ajuta pe cei defavorizati. Florin Georgescu nu va cere nici reducerea CAS-ului, nici cresterea salariului minim, nici reducerea TVA-ului in urmatoarele sase luni. Fiind un profesionist, stie ca aceste lucruri nu pot fi puse in practica fara daune importante in buget, printr-o crestere periculoasa a deficitului", considera Mircea Cosea, fost coleg de guvern cu Georgescu in Cabinetul Nicolae Vacaroiu.

Desi Georgescu realizeaza ca relatia cu FMI este necesara pentru Romania in momentul de fata, acesta va schimba raportul de forte dintre Romania si FMI, in cadrul acordului de finantare.

"Nu va mai accepta masuri resrictive, va aduce FMI-ului argumente care vizeaza economia tarii, pe care o cunoaste foarte bine si va incerca sa repare acele lucruri care au adus dezavantaje Romaniei", potrivit fostului ministru al Reformei, Mircea Cosea.

In schimb, Georgescu analizeaza in momentul de fata daca bufferul bugetar poate fi utilizat pentru cresterea salariilor si pentru recuperarea CAS-ului pentru pensionari, astfel incat bugetul sa nu sufere socuri.

"Sunt sigur ca vom gasi solutiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reintregirea salariilor personalului bugetar, pentru platile catre pensionari, cele cuvenite, cu respectarea stricta a tintei de deficit bugetar, asa cum va fi ea negociata si convenita cu reprezentantii FMI, pentru anul 2012", a declarat Florin Georgescu, la finalul intalnirii de la sediul USL cu ministrii desemnati de Victor Ponta.

Nimeni nu poate sa faca minuni

In ciuda profesionalismului si a recomandarilor din partea mediului economic, nici macar Georgescu nu poate face minuni la Finante. Avand in vedere perioada scurta de timp pe care o va petrece la conducerea ministerului, tot ce poate sa faca Florin Georgescu este sa protejeze bugetul public de derapajele politice in perioada electorala si sa traseze cateva directii de viitor, pe care succesorii sai vor trebui sa le continue.

"El nu are nici ce pierde nici ce castiga, va juca doar pentru sarcina profesionala pe care o are. Problema este timpul foarte scurt. Are timp doar sa faca ordine in ministerul de Finante si sa traseze directii", este de parere analistul economic Mircea Cosea.

Analistul considera ca ministerul de Finante are nevoie de o persoana cu competentele lui Georgescu pentru o perioada intre trei si cinci ani, pentru ca economia sa intre pe un fagas normal.

#Florin Georgescu Finante, #planuri Georgescu Finante, #Georgescu salarii, #Georgescu FMI , #Ministri