Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eugen Nicolaescu a mosit o noua criza a medicamentelor

Eugen Nicolaescu a mosit o noua criza a medicamentelor
De saptamana viitoare, bolnavii cronici ar putea sa nu mai gaseasca medicamente in farmacii. De asemenea, in functie de stocurile pe care le au si spitalele ar putea intra in criza de medicamente in urmatoarele zile, iar intreaga piata s-ar putea bloca in curand.

Criza medicamentelor este cauzata de devalorizarea in timp a leului. De doua luni de zile, importatorii si distribuitorii de medicamente cer Ministerului Sanatatii sa recalculeze pretul la medicamente. "Inca din luna decembrie, am trimis adrese catre ministrul Sanatatii, in care ceream sa ne intalnim, sa discutam, sa gasim o solutie, dar n-a dat nici un raspuns. Ba mai mult, a prelungit ordinul din aprilie 2007 pana la sfarsitul lunii viitoare", ne-a declarat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Eugen Nicolaescu, ministrul de resort, inca analizeaza situatia, adica studiaza daca deprecierea leului poate duce la un blocaj al pietii medicamentelor. Culmea este ca o eventuala majorare a preturilor medicamentelor este "acoperita" prin lege, care prevede ajustarea trimestriala, in functie de cursul de schimb.

Dar, probabil, intr-un an electoral, masura nu este foarte populara in cabinetul Tariceanu. Din pacate, Nicolaescu nici nu pare a avea alte solutii la criza medicamentelor. Pur si simplu, distribuitorii si importatorii nu pot vinde medicamentele sub pretul de achizitie si nici peste cel stabilit de Ministerul Sanatatii.

In ordinul de "prelungire", valoarea unui euro este de 3,3 lei. Reprezentantii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) sustin ca, in prezent, mai au medicamente pe stoc, dar nu le mai pot vinde, deoarece le-ar comercializa in pierdere. "Cei mai afectati vor fi pacientii inclusi in programele nationale de sanatate, cum ar fi cele de diabet, oncologie si posttransplant. 75% dintre medicamentele din Romania sunt din import.", ne-a declarat Ileana Niculescu, vicepresedintele ADIM.

Cele doua asociatii includ aproximativ 90 la suta dintre firmele de import si distributie de medicamente din Romania.

Reprezentantii ADIM sustin ca "mai mult, legislatia fiscala romaneasca, avand in vedere prevederi foarte clare in ceea ce priveste vanzarea in pierdere, in cazul in care ar dori sa continue livrarile, importatorii de medicamente sunt pusi intr-o situatie fara iesire: ori incalca legea vanzand sub pretul de achizitie, or incalca legea vanzand peste pretul stabilit de Ministerul Sanatatii", se arata intr-un comunicat al ADIM.

Importatorii si distribuitorii sustin ca legislatia este clara si prevede ajustarea preturilor medicamentelor, trimestrial, in functie de cursul de schimb. Astfel, se pare ca ministrul Sanatatii a "sarit" peste ajustari de la ultimul ordin emis.

Nicolaescu anunta ca analizeaza ...

In timp ce importatorii si distribuitorii incearca sa convinga oficialii ca trebuie gasita o solutie pentru a se evita criza medicamentelor, ministrul Sanatatii declara, ieri, agentiei Mediafax, ca va analiza daca deprecierea leului fata de euro a adus importatorii si distribuitorii de medicamente intr-o situatie critica.

"Eu nu voi ceda la presiuni, intrucat un pret mai mare la medicamente loveste in oamenii bolnavi, multi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. As vrea sa discutam pe argumente, sa vad daca au ajuns intr-o situatie dramatica. Sa vedem care sunt tendintele viitoare. intrucat luni in sir, cat euro a fost depreciat, importatorii si distribuitorii au mentinut preturile ridicate. Ei nu au scazut nici un leu, s-au bucurat de profit", a declarat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a mai spus ca toti importatorii au avut o marja de 8,5%, din 2005 incoace. Din 2007, taxa de import a fost desfiintata, dar preturile nu au fost reduse, a continuat Nicolaescu. Daca este sa trecem in revista declaratiile anterioare ale ministrului, acesta a anuntat mai multe ieftiniri ale preturilor medicamentelor care n-au avut loc.

<a href=http://www.standard.ro/articol_27726/gandul__eugen_nicolaescu_a_mosit_o_noua_criza_a_medicamentelor.html/ target=_blank>Gandul</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1468 ori