Dragnea, despre OUG cu "geruri anormale": Nu stiu daca se mai aloca sumele

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 09:11
1189 citiri
Dragnea, despre OUG cu "geruri anormale": Nu stiu daca se mai aloca sumele

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost intrebat, marti, daca formularea "ger arctic" folosita in nota de fundamentare a OUG prin care se transferau bani pentru primari a fost una "nefericita", el aratand ca, in urma dezbaterilor privind aceasta formulare, nu stie daca sumele se vor mai aloca.

"Nu e vorba de ger naprasnic. Dar, asa cum bine stiti, iarna nu-i ca vara si in fiecare iarna in Romania, aproape in toate colturile tarii, e nevoie de incalzire, chit ca e ger arctic, chit ca e ger pur si simplu", a spus Dragnea.

"Din pacate, in ultimii ani populatia nu a avut suficiente venituri pentru a plati facturi, drept pentru care agentii economici care furnizeaza caldura in orase au acumulat datorii. Sigur ca asta a generat o discutie si genereaza permanent o discutie, in fiecare an se genereaza discutia asta despre posbilitatea unui sprijin la anumite primarii pentru a putea asigura caldura cetatenilor", a adaugat vicepremierul.

El a precizat ca s-a dezbatut foarte mult in presa formularea "ger arctic".

"Nu stiu, a fost poate o formulare nefericita. Nu stiu daca avem ger arctic. Dar iarna vine oricum. Din cate stiu eu, sigur vine iarna", a adaugat Dragnea.

Intrebat daca sumele prevazute de OUG vor fi alocate doar pentru a compensa acolo unde nu sunt bani, din fondul de rezerva, Dragnea a raspuns: "Nu mai sunt sigur. Dupa dezbaterile de ieri (marti, n.r.) nu stiu daca se mai aloca sumele. Nu stiu, sincer".

El a mentionat ca OUG respectiva nu prevedea sume, ci instituia un mecanism prin care banii sa ajunga la autoritatile locale.

"In propunerea de act normativ se instituia un mecanism, nu se vorbea de o suma, prin care, cand e nevoie, cand apar situatii de genul acesta, banii sa ajunga la autoritatile locale", a spus vicepremierul.

Intrebat daca trebuie sa ne asteptam la "geruri anormale" in perioada urmatoare, asa cum se arata in nota de fundamentare a OUG, Dragnea a raspuns: "Eu nu am auzit. Nu stiu. Nu am auzit, sincer. Sper sa nu fie asa, Doamne fereste!".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu cunoaste proiectul de OUG care anunta in nota de fundamentare ca vor fi "geruri anormale" in urmatoarea perioada, el precizand ca a intrebat la ANM si "nu vine niciun ger deocamdata".

Intrebat daca a primit informatii in Guvern privind prognoze meteo care se inrautatesc spre finalul anulului, fiind anuntat un ger cumplit, Ponta a raspuns: "Nu, si sincer sa fiu nu cred ca chestiile astea...".

Solicitat sa spuna care este sursa unei astfel de prognoze mentionata intr-o nota de fundamentare a unei OUG prin care se dau mai multi bani la primari la finalul anului, Ponta a precizat ca nu stie si nici nu cunoaste proiectul de OUG.

"Nu stiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai cand sunt finalizate. De unde aveti dumneavoastra acest proiect?", a spus Ponta.

Prognoza meteorologica indica un proces de transfer al maselor de aer arctic in Europa, rezultand geruri anormale pentru perioada urmatoare, se arata intr-un document al Guvernului prin care este justificat un transfer de fonduri catre primarii pentru acoperirea costurilor generate de iarna.

"Potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic in Europa, rezultand geruri anormale pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.

In aceste conditii exista riscul ca autoritatile locale sa nu poata asigura stocurile necesare furnizarii in conditii optime a agentului termic pentru populatie pentru perioada friguroasa in anul 2013", se arata in nota de fundamentare a unei ordonante de urgenta a Guvernului.

Prin aceasta ordonanta, Guvernul va transfera autoritatilor locale bani din Fondul de rezerva bugetara pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru functionarea in perioada de iarna si alte cheltuieli, inclusiv salarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dragnea ordonanta guvern geruri, #bani primarii ger arctic, #buget primarii frig , #Ministri