Diaconescu: Romania are creante la alte state de 1 mld de dolari

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:22
1679 citiri
Diaconescu: Romania are creante la alte state de 1 mld de dolari

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti seara, ca Romania are creante la alte state, "fata de care nu exista incertitudini", de aproximativ un miliard de dolari, el apreciind ca o atitudine cat se poate de clara a statului roman trebuie sa se faca auzita rapid.

"Am facut o evaluare cu colegii mei, din punct de vedere al MAE. Sumele sunt foarte mari, state sunt de regula cele care au intretinut cu regimul comunist anumite raporturi economice favorabile doar intr-un singur sens. Sumele se apropie de un miliard", a afirmat Diaconescu la intr-o emisiune televizata.

El a explicat ca este vorba despre un miliard de dolari.

"Ma refer la acele creante fata de care nu exista incertitudini. Dupa parerea mea, o atitudine cat se poate de clara a statului roman trebuie sa se faca auzita cat se poate de repede.

Eu nu agreez variantele cu intermediari, diverse firme, companii, care tranzactioneaza termene dilatorii sau compensatii intr-o proportie mai mare sau mai mica, sunt o serie de datorii care sunt recunoscute deja. Fata de care nu vad nici un argument de ce nu le recuperam intr-o forma sau alta. Negocierile trebuie purtate la nivel statal si fara intermediari" , a sustinut ministrul de Externe.

Diaconescu a explicat ca este vorba despre state africane si state din America Latina.

"Evident, va trebui sa comparam evaluarile noastre cu ale Ministerului Finantelor, dar cred ca este momentul sa discutam clar. In orice caz, in momentul in care lucrurile vor fi clare, le voi prezenta public, n-am niciun fel de problema", a mai spus ministrul.

Intrebat in cat timp va face acest lucru, Cristian Diaconescu a raspuns: " Depinde si de parteneri, cu unii dintre ei discutiile sunt ceva mai avansate, cu altii, ma rog, pentru ca raporturile politice nu au fost destul de ofertante, nu avem inca o perspectiva mai clara ".

El a apreciat ca "in foarte scurt timp" Romania ar putea sa recupereze astfel de creante de la doua sau trei state.

#Cristian Diaconescu datorii Romania, #Romania creante plan extern, #datorie romania , #Ministri