Cseke: Asigurarea de conditii de lucru mai bune ar reduce numarul medicilor care parasesc tara

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 14:02
1071 citiri
Cseke: Asigurarea de conditii de lucru mai bune ar reduce numarul medicilor care parasesc tara

Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat, vineri, la Suceava, ca asigurarea unor conditii de lucru mai bune pentru personalul medical ar putea contribui la o reducere a numarului asistentilor medicali si medicilor care parasesc tara, precizeaza Mediafax.

Cseke Atilla a spus, in timpul vizitei pe care a facut-o, vineri, in pavilioanele istorice ale Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava, recent reabilitate si modernizate, ca nimeni nu ar dori sa plece din locurile natale daca s-ar oferi conditii de lucru mai bune personalului medical.

Ministrul Sanatatii a spus ca si in Germania exista o problema cu plecarea medicilor si asistentilor medicali, medicii plecand preponderent spre tarile scandinave, iar asistentii medicali spre Elvetia.

El a explicat ca intre Germania si tarile scandinave nu exista diferente semnificative in privinta salarizarii personalului medical, dar ca in tarile scandinave sistemul sanitar dispune de infrastructura, dotari si calitatea serviciilor dintre cele mai bune.

"Tarile scandinave au un sistem medical ce permite reciclarea dotarilor. Ei, daca achizitioneaza acum o dotare ultraperformanta deja stiu ca peste cinci ani vor cumpara din nou", a spus Cseke.

El a subliniat ca pentru un medic, oricata experienta ar avea, conteaza si conditiile la locul de munca.

Ministrul Sanatatii a apreciat, in timpul vizitei la Unitatea de Primire a Urgentelor a SJU Suceava, ca de-a lungul anilor s-au facut pasi importanti in privinta dotarilor in sistemul de sanatate.

"Eu am mai fost si in alte parti, alte tari, si nu stam cu nimic mai prejos, iar personalul e pregatit, pe partea de urgente chiar avem rezultate", a mai spus Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii s-a declarat multumit de conditiile oferite pacientilor si personalului medical din spitalul sucevean, aratand ca s-ar bucura daca 80 la suta din spitalele romanesti pe care le-a vizitat ar oferi asemenea conditii.

In timpul vizitei la spitalul sucevean, Cseke Attila a primit din partea unei paciente un buchet de lalele albe, laleaua fiind simbolul electoral al UDMR.

#conditii munca medici plecari strainatate , #Ministri