Constantin: Masura de reducere a TVA la paine nu va fi discutata cu FMI

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:15
1217 citiri
Constantin: Masura de reducere a TVA la paine nu va fi discutata cu FMI
Sursa foto:DCNews

Masura de reducere a TVA la 9% pentru paine, care ar putea fi introdusa incepand din a doua parte a anului in curs, nu va fi discutata, in luna ianuarie, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), a declarat marti Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

"Da, am facut calcule, avem cateva cifre pe care le supunem atentiei. Este o discutie destul de avansata in momentul de fata intre Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante. Aducem de fiecare data in atentia premierului rezultatele la care am ajuns. Propunerea este sa introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil in al doilea semestru, experimental la paine, pe tot lantul de productie, un TVA redus la 9% asa cum ne-am angajat si in programul de guvernare.

(...)Vreau sa punctez, acest subiect nu va constitui o discutie cu FMI in luna ianuarie. Aceasta tema nu va fi pe masa discutiilor, probabil atunci cand vom negocia un nou acord, vom discuta si aceasta masura pe care vrem s-o introducem", a spus acesta.

Daniel Constantin a tinut sa precizeze ca, cel mai probabil, subiectul reducerii TVA la 9% pentru paine va fi reluat la viitoare intalnire cu reprezentantii FMI.

"Sunt foarte multe calcule pe care trebuie sa le finalizam, sunt foarte multe evaluari pe care trebuie sa le facem asupra impactului introducerii acestei masuri, dupa ce vom termina aceste lucruri, probabil in luna martie, aprilie, cand vom avea o noua discutie cu reprezentantii FMI, vom pune pe masa discutiilor si aceasta propunere", a afirmat Constantin.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca eficienta proiectului pilot de reducere a TVA pentru paine la 9% va fi dovedita prin reducerea evaziunii fiscale din domeniu.

"La acele produse care sunt destinate exclusiv consumului de paine, exista evaziune fiscala foarte mare. Calculele noastre arata ca evaziunea bazata pe consumul mediu care se inregistreaza la nivel european, dupa cum stiti in Romania se consuma ceva mai multa paine, dar mergem pe acele calcule-media la nivel european de consum, bazandu-ne pe aceste cifre, in momentul de fata putem constata ca avem o evaziune fiscala undeva in jur de 70%. (...) Daca vom putea reduce de la 70% la 20% evaziunea fiscala, atunci acesta este un proiect de succes", a conchis Constantin.

Premierul Victor Ponta declara marti ca reducerea TVA la produsele alimentare de baza este o discutie care ramane in picioare, dar intr-o prima etapa Guvernul intentioneaza introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la paine, care va fi discutat in perioada urmatoare cu ministrul Agriculturii si cel al Finantelor.

#reducere tva alimente, #Constantin reducere TVA alimente, #Constantin FMI reducere TVA , #Ministri