Chitoiu: Companiile de stat au facut cheltuieli nejustificate

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 15:42
1411 citiri
Chitoiu: Companiile de stat au facut cheltuieli nejustificate

Companiile din subordinea Ministerului Economiei au facut in ultimii ani cheltuieli nejustificate, un exemplu fiind Oil Terminal, care a platit zeci de mii de euro pe bijuterii, ace de cravata, butoni de aur, un ceas de aur si vinuri de colectie, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

El a anuntat totodata anularea unei licitatii "cu dedicatie".

Chitoiu a prezentat concluziile unui audit privind activitatea ministerului si a companiilor din subordine in perioada 2009-2011. La cea mai mare parte a companiilor au fost identificate cheltuieli care au incalcat procedurile legale de achitie si au prejudiciat patronomiul companiilor, a spus el.

La preluarea mandatului, Chitoiu a solicitat Ministerului de Finante verificari pentru toate companiile si sucursalele acestora din portofoliul Ministerului Economiei privind procedurile de achizitie si modul de administrare a patromoniului si gestiunea economica.

Pana in prezent, Ministerul de Finante a prezentat rezultatele pentru 18 companii si sucursale.

In cazul Oil Terminal Chitoiu a precizat ca au fost contractate plati nejustificate si cheltuieli efectuate in interes personal din banii companiei de catre fostul manager, in perioada 2009-2010. Astfel, in urma verificarii s-a constatat ca au fost platiti 26.482 lei pentru bijuterii, 6.646 lei pentru obiecte din aur, butoni si ace de cravata, 1.859 euro pentru un ceas de aur, 23.000 de lei pentru vinuri de colectie, 2.574 euro pentru parfumuri si 10.000 de lei pentru genti de dama.

In plus, au fost descoperite cheltuieli nejustificate cu case de avocatura in valoare de 852.000 de lei.

"Sumele cheltuite nejustificat vor fi imputate persoanelor responsabile", a spus Chitoiu.

El a aratat ca pe langa cheltuieli nejustificate au fost constatate deficiente de natura fiscale.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca a anulat o licitatie in valoare de 7,7 milioane de lei, aprobata in 2011 si castigata de firma Ecoinvest Deva pentru lucrari de inchidere, punere in siguranta si ecologizare a unui obiectiv minier din Caras Severin.

"Procedura de licitatie si documentatia de licitatie au fost intocmite deficitar si cu dedicatie", a spus el.

MECMA a derulat si un audit pentru autoritatea de management a programului de fonduri europene pe care il gestioneaza, POST CCE.

Chitoiu a aratat ca autoritatea de management are mari intarzieri in evaluarea proiectelor si in contractare.

In prezent exista 4.534 de proiecte neevaluate si alte 494 in etapa de contractare, toate in valoare de 2,4 miliarde de euro.

"Este posibil ca in perioada urmatoare CE sa ne intrerupa cererile de rambursare ca urmare a deficientelor constatate de autoritatea de audit. In prezent, pe o serie de sesizari se afla in control si DLAF si OLAF", a spus ministrul.

El a precizat ca de la preluarea conducerii MECMA au fost luate unele masuri precum crearea unei structuri de verificare a procedurilor de achizitii publice, simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare si un manual al beneficiarului.

Chitioiu spera ca in urma acestor masuri termenul de intrerupere a platilor sa fie cat mai scurt.

In perioada mandatului sau au fost semnate contracte de 457 milioane euro si s-au realizat rambursari de 34 milioane euro.

#cheltuieli companii de stat, #Daniel Chitoiu cheltuieli companii, #Chitoiu cheltuieli nejustificate companii, #companii stat cheltuieli nejustificate, #Oil Terminal cheltuieli , #Ministri