Bugetul Sanatatii, aprobat fara amendamente

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:15
1404 citiri
Bugetul Sanatatii, aprobat fara amendamente

Bugetul Ministerului Sanatatii pentru 2012, de 5,470 miliarde lei, in usoara crestere fata de anul acesta, a fost aprobat, joi, de comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Bugetul Sanatatii, care reprezinta aproximativ 4% din PIB, a fost aprobat, fara amendamente, cu 20 de voturi favorabile si 17 impotriva.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a aratat ca bugetul este structurat pe prudenta si responsabilitate.

"Ideal ar fi sa avem 5% din PIB, dar trebuie sa tinem seama de posibilitatile reale ale tarii", a spus ministrul in cadrul audierilor.

Ladislau Ritli a precizat, totusi, ca ministerul poate realiza cu bugetul aprobat obiectivele prioritare.

Bugetul pe 2012 e mai mare decat cel din 2011

"Am obtinut o suma mai mare (n.r. fata de anul trecut). Astfel, dorim sa realizam mai multe proiecte, respectiv Programul National de Sanatate, anumite tipuri de programe s-au marit, alte elemente sunt largirea retelei de asistenti comunitari si mediatori sanitari, programe derulate de Banca Mondiala si unde sunt sume nerambursabile. Un capitol foarte important este plata contributiei la Casa de Asigurari pentru pensionari care au venituri mici sub 740 de lei", a spus ministrul.

"Acest buget poate sa asigure asistenta cel putin la nivelul anului precedent, cu aceste obiective in plus. Putem sa realizam o serie de obiective prioritare ale Ministerului Sanatatii", a adaugat acesta.

El a subliniat si intentia MS de a perfecta sistemul de asistenta de urgenta prin dotarea cu ambulante si cu elicoptere SMURD.

"La investitii sumele nu sunt niciodata suficiente, dar noi ne bazam pe veniturile proprii, exista sume mari neincasate din clawback-ul vechi si rectificarea de buget care speram ca va fi favorabila Ministerului Sanatatii", a mai adaugat ministrul Sanatatii.

CNAS estimeaza ca va incheia anul cu arierate zero

Prezent la sedinta comisiilor de buget, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a subliniat ca anul 2011 se va incheia fara arierate.

"Conform definitiei arieratelor si anume plati intarziate cu maxim 90 de zile peste termenul legal de plata, Casa Nationala de Asigurari pe prognozele noastre si din discutiile avute cu Ministerul de Finante anticipam ca vom incheia anul acesta cu arierate zero. Este criteriul structural din angajamentul cu FMI si arieratele la sfarsitul anului vor fi zero, deci nu vor greva bugetul de anul viitor", a spus Duta.

De asemenea, comisiile reunite de buget-finante au aprobat bugetul pe 2012 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu 21 de voturi pentru si 17 impotriva.

Bugetul CNAS pentru anul 2012 este de peste 17 miliarde de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ministerul Sanatatii buget 2012, #buget sanatate 2012, #buget aprobat , #Ministri