Barbu: Salarii si pensii marite doar in caz de crestere economica preconizata

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 14:57
1234 citiri
Barbu: Salarii si pensii marite doar in caz de crestere economica preconizata

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat luni ca majorarea salariilor bugetare si a pensiilor va avea loc doar daca va fi cresterea economica preconizata si ca deocamdata Guvernul merge pe o politica prudentiala.

"Din ce s-a discutat si pana acum in coalitie, este aceeasi discutie pe care o mentinem: daca situatia economica va permite vom lua in discutie din trimestrul doi, din trimestrul trei, in functie de evolutia cifrelor pe care economia Romaniei le va avea", a declarat Barbu, fiind intrebata la Parlament daca pensiile vor creste incepand din luna aprilie 2012.

Sulfina Barbu a fost intrebata si daca Guvernul ia in calcul si o recuperare totala a taierilor aplicate salariilor bugetarilor. "Nu stiu daca va permite cresterea economica acest lucru pentru anul 2012, astazi neavand o certitudine nu ma pronunt asupra cifrelor. Trebuie sa vedem ca si la noi acasa, in bugetul familiei. Daca vrem sa ne cumparam un bun care este pe o perioada lunga de timp, de exemplu un televizor, ne uitam daca dupa ce ne terminam facturile, dupa ce ne platim cheltuielile obligatorii din bugetul familiei, daca ne raman bani. Asa e si cu bugetul tarii: daca va fi crestere economica preconizata la 2,3% in cifre maxime pentru anul urmator vom sti cu exactitate ce vom avea de facut: astazi bugetul tarii este prudent, fara cresteri de salarii, fara indexari de pensii, cu siguranta construim un buget prudent, pe un deficit de 1,9%, pe o crestere economica care variaza intre 1,7 si 2,3%. Astazi aceste cifre sunt luate in calcul si mergem pe o politica prudentiala", a replicat ministrul Muncii.

Ea a mai afirmat ca bugetul va ajunge in Parlament "probabil in urmatoarele doua-trei saptamani".

Coalitia a acceptat luni solicitarea UDMR ca pensiile sa creasca in prima jumatate a anului viitor, iar propunerea va fi cuprinsa atat in proiectia bugetara pe 2012, cat si in scrisoarea de intentie a Guvernului catre FMI, a declarat pentru NewsIn liderul deputatilor UDMR Mate Andras.

Astfel, pensiile ar putea avea o usoara crestere in luna aprilie, urmand ca valoarea punctului de pensie sa fie majorat cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. "UDMR a mai facut aceasta propunere in urma cu o luna, toata lumea stia ca aceasta este dorinta UDMR si nimeni nu s-a opus. UDMR a reusit sa obtina si ca aceasta propunere sa fie continuta in scrisoarea catre FMI", a mai declarat Mate.

Liderii coalitiei au discutat si despre bugetul pe 2012. "Deocamdata, deficitul pe care l-am discutat azi variaza intre 1,9 si 2,2%", a mai afirmat deputatul UDMR. Mate a mai precizat ca bugetul ar putea fi gata saptamana viitoare, deoarece dupa discutarea acestuia cu FMI, parametrii trebuie agreati si de CE.

Pe de alta parte, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat luni pentru TVR ca aceasta crestere a pensiilor "nu este o certitudine" si ca totul depinde de banii care sunt stransi la buget in prima parte a anului viitor.

#sulfina barbu ministru muncii, #majorare salarii bugetare, #majorare pensii , #Ministri