4 iulie, ultima sansa a lui Fenechiu de a convinge instanta ca este nevinovat in dosarul "Transformatorul"

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 14:42
2050 citiri
4 iulie, ultima sansa a lui Fenechiu de a convinge instanta ca este nevinovat in dosarul "Transformatorul"

Instanta suprema a respins, miercuri, expertizele tehnica si financiar-contabila solicitate de avocatii din dosarul "Transformatorul", in care este judecat Relu Fenechiu, si a stabilit ca in 4 iulie sa fie prezentate pledoariile finale.

Instanta suprema a continuat miercuri dezbaterile in dosarul "Transformatorul", in care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, fapte comise in perioada in care a fost actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi.

Judecatorii au admis mai multe probe cu inscrisuri si au stabilit sa audieze martori propusi de avocatii inculpatilor din dosar.

Instanta a respins cererile avocatilor prin care se solicitau efectuarea a doua expertize, tehnica si financiar-contabila, pe motiv ca raportul Garzii Financiare este mijloc de proba si nu are lacune, asa cum sustine apararea.

Dupa stabilirea probelor ce urmeaza sa fie administrate in dosar, instanta a stabilit ca in 4 iulie sa fie audiati cei sase martori care nu s-au prezentat la instanta la termenele anterioare ale dosarului, urmand sa fie adusi cu mandate de aducere, si totodata sa fie prezentate pledoariile finale in acest proces.

Istoricul cazului

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, fapte comise in perioada in care a fost actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi.

Relu Fenechiu este acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

In acest dosar, alaturi de Fenechiu sunt judecati fratele acestuia, Lucian Fenechiu, actionar sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Gene Grup SA, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004-2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit DNA, in perioada 2002-2005, Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitata legal sa faca achizitii publice pentru echipamente (produse integrale sau piese de schimb) pentru a asigura intretinerea retelelor fostei Filiale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Moldova.

Pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970-1980, potrivit procurorilor.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache si-au indeplinit, cu stiinta, in mod defectuos atributiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzactii cu transformatoare de putere si intrerupatoare incheiate cu firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL, avandu-i ca asociati, actionari sau administratori pe Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, scriau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Astfel, in urma desfasurarii procedurilor de achizitie publica cu caracter fictiv, cu complicitatea lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian, a fost acceptata livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzatoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienta incerta, pretul de achizitie fiind aproximativ similar cu cel al unui produs nou.

#Fenechiu dosar Transformatorul, #proces Fenechiu, #expertize Fenechiu Transformatorul, #acuzatii DNA Fenechiu , #Ministri