Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul laserului de mare capacitate de la Magurele prinde contur

Proiectul laserului de mare capacitate de la Magurele prinde contur


Guvernul a inclus intr-o hotarare adoptata vineri, in sedinta extraordinara, si o prevedere tehnica pentru a se putea desfasura proiectul ELI, prin care se urmareste dezvoltarea unui dispozitiv laser de mare capacitate la Magurele.

"Sunt chestiuni tehnice care trebuie prevazute in HG astfel incat proiectul sa se poata desfasura fara probleme. Deocamdata proiectul este transmis la Comisia Europeana, el este in analiza si noi speram sa avem aprobarea proiectului de la Comisia Europeana pana la sfarsitul luni iunie", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

HG adoptata vineri prevede in privinta ELI ca pentru conturile de venituri bugetare Trezoreria Statului elibereaza extrase de cont Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe al carui cod de identificare fiscala sunt deschise conturile respective.

Prevederea adoptata vine in aplicarea unei ordonante de urgenta adoptate anterior de Guvern.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" este beneficiarul proiectului paneuropean de cercetare "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Phisics (ELI-NP)".

In octombrie 2011, Guvernul a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, proiectul ELI, de construire a unui laser de mare putere la Institutul de Fizica de la Magurele.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2018 ori