Normele de aplicare a Codului Fiscal au fost modificate de guvern

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 20:28
2080 citiri
Normele de aplicare a Codului Fiscal au fost modificate de guvern

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare prin care sunt prevazute mai multe modificari ale normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, in special in privinta impozitului pe profit, TVA si accize.

In privinta TVA s-a decis extinderea categoriei persoanelor impozabile care pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al TVA.

"Astfel, grupul va putea fi constituit din persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent, fata de prevederile precedente care permiteau numai marilor contribuabili sa constituie un grup fiscal unic. Persoanele care formeaza un grup fiscal unic pot depune un decont de TVA centralizat prin reprezentantul desemnat, nefiind necesara depunerea decotului de fiecare membru al grupului fiscal", explica Executivul.

In domeniul accizelor, cele mai importante modificari vizeaza stabilirea cuantumului aferent capitalului social minim subscris si varsat pentru antrepozitele fiscale de productie; s tabilirea cuantumului aferent garantiei minime pentru antrepozitele fiscale de productie; stabilirea procedurii care trebuie indeplinita de operatorii economici in vederea restituirii accizelor pentru produsele accizabile eliberate pentru consum in Romania si ulterior exportate.

De asemenea, se vizeaza introducerea posibilitatii autorizarii tancurilor plutitoare/barjelor in limita celor 8 antrepozite fiscale de depozitare apartinand antrepozitarilor fiscali autorizati pentru productia de produse energetice, in scopul fluidizarii operatiunilor de alimentare cu combustibil a navelor, precum si r evizuirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic si produsele alcoolice denaturate si utilizate pentru fabricarea de produse care nu sunt destinate consumului uman.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, in documentul aprobat miercuri "au fost enumerate toate veniturile exceptate de la plata contributiei datorata de angajat/angajator, pentru a oferi o imagine mai clara contribuabilului asupra veniturilor care nu se cuprind in baza de calcul", precizeaza Executivul.

De asemenea, "veniturile care compun baza de calcul a contributiilor sociale s-au detaliat si s-au adaptat la terminologia actuala".

De exemplu, in categoria administratorilor societatilor comerciale se includ: administratorii, membrii consiliului de administratie, ai consiliului de supraveghere si ai comitetului consultativ, precum si reprezentantii statului sau reprezentantii membrilor consiliului de administratie fie in adunarea generala a actionarilor, fie in consiliul de administratie, dupa caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificare cod fiscal, #contributii sociale obligatorii, #norme aplicare Cod Fiscal , #Hotarare guvern