Afacerea Sterling scoate la iveala carentele legislatiei romanesti

Luni, 16 Februarie 2009, ora 09:02
1749 citiri
Afacerea Sterling scoate la iveala carentele legislatiei romanesti

Corpul de Control al Guvernului a inceput verificarea contractului incheiat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) cu firma Sterlig pentru concesiunile din Marea Neagra, caz ce readuce in discutie problema legislatiei romanesti in domeniul resurselor.

Corpul de control al Guvernului a inceput astazi verificarile cu privire la contractul incheiat intre Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), iar ANRM a cerut si declasificarea contractului de baza incheiat in 1992.

Totodata, fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, pe al carui final de mandat a fost data hotararea de Guvern care a declansat controversa legata de dreptul firmei Sterling de a exploata zacamintele concesionate in Marea Neagra, a anuntat ca intentioneaza sa apeleze la justitie in ca raspuns la "calomniile" premierului Emil Boc si ale deputatului Iulian Iancu.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier de concesiune.

Dezbaterile publice asupra acestui contract au evidentiat carentele legislative pe care Romania le are in domeniul exploatarii resurselor. Decizia prin care, prin Legea petrolului din anul 1995 s-a renuntat la contractele de impartire a productiei si s-a trecut la contractele de concesiune, de pe urma carora Romania primeste sume infime, se dovedeste a acum paguboasa. Pentru ca pe viitor sa nu mai existe astfel de controverse Romania ar trebui sa stabileasca un nou cadru legal, care sa aduca statului venituri consistente, in conditiile in care lupta pentru rezervele de hidrocarburi, la nivel mondial, este din ce in ce mai acerba.

In cursul acestei saptamani a fost adusa in discutie o alta firma, Zeta Petroleum, care, potrivit presei ar fi fost si ea avantajata de Guvernul Tariceanu.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #legislatie, #marea, #neagra, #resurse, #sterling, #tariceanu , #Hotarare guvern