Votul de investire a Cabinetului Ungureanu va avea loc joi

Joi, 09 Februarie 2012, ora 08:29
1598 citiri
Votul de investire a Cabinetului Ungureanu va avea loc joi

Primul-ministru desemnat Mihai-Razvan Ungureanu si membrii Cabinetului sau se prezinta, joi, in plenul Legislativului, pentru a obtine votul de investitura din partea senatorilor si deputatilor, pe fondul boicotului parlamentar anuntat de Opozitie.

Potrivit vicepresedintelui Senatului Petru Filip (PDL), votul de investitura, ce va fi dat dupa dezbaterea programului de guvernare a Cabinetului Ungureanu, va fi secret, cu bile.

Pentru a fi investit, noul Executiv trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, respectiv 233 de voturi.

Presedintele social-democratilor, Victor Ponta, a anuntat, miercuri, ca parlamentarii PSD nu vor fi prezenti in Parlament la investirea noului guvern. El a explicat ca liderii grupurilor parlamentare vor fi, totusi, prezenti la tribuna Parlamentului, pentru a explica romanilor care sunt motivele pentru care senatorii si deputatii Uniunii nu legitimeaza Executivul format de Mihai-Razvan Ungureanu, pe care l-a calificat drept "un guvern copy paste al guvernului Boc" si care nu face decat sa "prelungeasca agonia actualei coalitii" de guvernamant.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca nici parlamentarii liberali nu vor fi prezenti la votul de investire, asa cum nu au fost prezenti, miercuri, la audierile ministrilor in comisiile de specialitate ale Legislativului.

Antonescu a argumentat aceasta decizie prin faptul ca seful statului Traian Basescu si partidele din coalitia de guvernamant au ignorat complet pozitia Uniunii Social Liberale privitoare la necesitatea organizarii de alegeri anticipate.

Totodata, liderul PNL a criticat dur faptul ca persoana desemnata sa formeze guvernul provine de la conducerea unui serviciu special. "Socotim inacceptabil ca un sef al unui serviciu secret sa fie angrenat intr-o actiune politica in cel mai inalt grad, cum este formarea unui guvern. Fara sa aiba consultari de substanta, cel putin cu partidele din opozitie, presedintele a decis sa mearga (...) nu pe o solutie in sprijinul revendicarilor populare, nu pe o solutie de deschidere si democratizare, cea a alegerilor anticipate (...), ci pe o solutie din cele mai putin democratice, incarcata de o simbolistica foarte grava si anume desemnarea unui sef de serviciu secret in fruntea guvernului roman", a spus Antonescu.

Ministrii propusi pentru portofoliile din Cabinetul Ungureanu au fost audiati miercuri in comisiile de specialitate ale Parlamentului, primind cu totii avize favorabile, in pofida absentei parlamentarilor Opozitiei si a lipsei de cvorum in anumite comisii.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, a declarat ca, desi are rol consultativ, avizul dat in urma audierii ministrilor de catre membrii comisiilor de specialitate este obligatoriu. Dusa a adaugat ca, in opinia sa, presedintii comisiilor de specialitate vor putea fi acuzati de abuz in serviciu in situatia in care vor semna procesul verbal prin care este constatat avizul pozitiv sau negativ primit de un candidat pentru functia de ministru in Cabinetul Ungureanu fara sa fie intrunit cvorumul necesar desfasurarii lucrarilor comisiei.

In plen, Puterea se bazeaza pe voturile a 245 de parlamentari, in contextul in care, in prezent, are 177 de deputati si 68 de senatori, incluzandu-l si pe Iulian Urban, care s-a declarat independent, dar afiliat la PDL.

Opozitia numara 147 de deputati si 66 de senatori.

In Parlament mai exista cinci deputati si un senator neafiliati.

Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna.

Dupa investirea din plenul reunit, primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune, individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul de credinta fata de tara. Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul, incepand de la data depunerii juramantului.

Daca Parlamentul nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului, in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, conform Legii fundamentale, presedintele tarii poate sa dizolve Legislativul, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare.

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat luni, 6 februarie, pe Mihai-Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe, pentru functia de prim-ministru. AGERPRES

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investire Guvern, #vot parlament investire guvern, #cabinet razvan ungureanu, #razvan ungureanu premier , #Guvernul Romaniei