Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Documente oficiale

Statul cheltuie pe birotica si prajituri mai mult decat pe investitii

Statul cheltuie pe birotica si prajituri mai mult decat pe investitii


Statul roman cheltuieste pe bunuri si servicii atat cat cheltuieste si pe investitii, fara o prioritizare in functie de necesitati.

Majoritatea achizitiilor sunt realizate prin negocieri directe sau licitatii cu o singura oferta. Situatia difera, insa, in cazul contractelor UE fiindca regulile europene cresc respectul pentru bunul public.

Companiile cu cele mai multe proceduri de achizitie din ultimele trei luni apar intr-un document obtinut de Mediafax.

Printre acestea se numara, in top, Romsilva (cu 133 documentatii acceptate), Complexul Energetic Turceni (54) si Romgaz (50), urmate de CFR Calatori (47), Complexul Energetic Craiova (46), CFR SA (45), Institutul National al Patrimoniului (42), Transelectrica (41), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (38), CN Huilei (34), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (32), Nuclearelectrica (31).

Pe lista celor 54 de institutii si companii de stat mai sunt prezente si Regia Autonoma de Transport Bucuresti (21 documentatii acceptate), Electrocentrale Bucuresti (17), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (16), Hidroelectrica (14), Ministerul Apararii (12), Ministerul Administratiei si Internelor (11), Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (11), CN Aeroporturi Bucuresti (10), CN Administratia Porturilor Maritime Constanta (10), Complexul Energetic Rovinari (9), precum si mai multe spitale clinice de urgenta si universitati.

Marea problema comuna in cazul acestor achizitii este legata de ponderea mare a cheltuielilor pe bunuri si servicii, comparabila cu cea a cheltuielilor pentru lucrari si investitii.

Astfel, valoarea documentatiilor de licitatie din ultimele trei luni ale anului, acceptate pentru a fi finantate de la bugetul de stat, se ridica la aproximativ 5 miliarde lei, din care 1,97 miliarde lei pentru lucrari si 1,92 miliarde lei pentru achizitii si servicii.

Multe dintre aceste companii de stat sunt monitorizate de Fondul Monetar International din cauza pierderilor anuale ridicate inregistrate constant.

In ceea ce priveste fondurile europene, companiile de stat pastreaza o diferenta considerabila intre cheltuielile pentru bunuri si servicii pe de o parte si cheltuielile destinate investitiilor programate, pe de alta parte.

De exemplu, documentul oficial arata ca din fonduri europene au fost cheltuiti doar 1 miliard de lei in acest interval si doar 240 de milioane de lei pe bunuri si servicii.

Compania Romsilva, prezentata in document drept o "anomalie institutionala", ar fi incarcat sistemul de achizitii publice cu proceduri fractionare, fara ca la nivel central sa fie cunoscuta adevarata necesitate a cheltuielilor.

"Este, poate, cel mai mare achizitor prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cumparand de la piuneze pana la armament, fara un control si o prioritizare in functie de obiectiv si necesitate", arata documentul la "capitolul" Romsilva.

Recomandarea formulata este efectuarea de achizitii centralizate, ca in cazul spitalelor, apreciindu-se ca astfel ar fi eficientizata cheltuirea banului public.

Inca din 2010, autoritatile au propus infiintarea unui centru de comanda pentru achizitii care prevedea ca toate achizitiile de bunuri sa fie derulate in sistem centralizat prin intermediul unei unitati subordonate Ministerului Finantelor. Pana in prezent, proiectul de hotarare nu a fost aprobat de Guvern.

O analiza efectuata de ZF arata ca in 2012, statul isi va majora cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 11,2% fata de acest an si va cheltui 31,7 miliarde lei pentru achizitii de bunuri.

Prajiturile costa mai multa la stat

Institutiile publice din Romania nu cheltuie banii numai pe articole de birotica si servicii, ci si pe prajituri si sucuri.

Astfel, acestea si-au bugetat pentru 2012, aproximativ 6,69 de milioane de euro pentru cheltuieli de "protocol si reprezentare", in crestere cu 44% fata de 2011.

Iata ce institutii vor da mai multi bani pe piscoturi la anul, potrivit unei analize realizate de Gandul:

Ministerul de Externe si cel al Mediului se afla in topul celor mai "risipitoare" institutii de stat.

Cele doua ministere se vor bucura de cele mai mari bugete de protocol in 2012. Jumatate din bugetul de protocol de anul viitor al institutiilor publice, in suma de 6,69 milioane euro, va fi destinat catre MAE si Ministerului Mediului.

Bugetul de protocol de la Ministerul Afacerilor Externe ajunge in 2012 la 7.676.000 lei (1,76 milioane euro), in timp ce cheltuielile cu protocolul in cazul Ministerului Mediului vor creste cu 5.000%, pana la 5.954.000 lei (1,38 milioane euro).

MAI va avea alocat un buget de protocol in valoare de 1.530.000 lei, in crestere cu 2,89% fata de 2011, in timp ce Ministerul condus de Valeriu Tabara va primi cu 30% mai mult fata de anul 2011, ajungand pana la 90.000 de lei.

Secretariatul General al Guvernului si Ministerul Culturii vor primi aceeasi suma de protocol ca si anul trecut, de 5.752.000 de lei, respectiv 40.000 de lei.

Nici administratia Prezidentiala nu se va bucura de regim preferential, avand in vedere ca pentru anul 2012 bugetul de protocol va avea aceeasi valoare ca si in 2011, respectiv un milion de lei.

Guvernul nu a fost insa la fel de darnic cu toate institutiile sale.

De exemplu, Camera Deputatilor va avea de cheltuit pentru protocol 2 milioane de lei (460.000 euro), in scadere cu 9,74% comparativ cu 2011, in timp ce Ministerul Apararii Nationale va primi la anul 1.293.000 de lei, fata de 1.385.000 lei in 2011.

La Senat, fondul pentru protocol pentru anul viitor este de 480.000 de lei, la jumatate fata de anul 2011. Fondul presedintelui institutiei este de 200.000 lei, adica tot atat cat a fost in 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1815 ori