Seful Voestalpine spune ca decizia in privinta otelariei de la Marea Neagra ar putea fi intarziata

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 13:02
1173 citiri
Seful Voestalpine spune ca decizia in privinta otelariei de la Marea Neagra ar putea fi intarziata

Directorul executiv al grupului siderurgic austriac Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat joi ca decizia in privinta combinatului pe care vrea sa il construiasca la Marea Neagra si pentru care se bat mai multe state ar putea fi intarziata, relateaza Reuters.Oficialul a mai spus ca Voestalpine trebuie sa analizeze atent finantarea otelariei si ca spera ca decizia sa fie luata pana la sfarsitul acestui an.


Tot joi, un purtator de cuvant al companiei a dezmintit caVoestalpine ar avea probleme financiare sau de lichiditate, dupa ce cotidianul austriac Der Standard a relatat ca firma ar fi cerut un ajutor de 300 milioane euro de la autoritatile landului Austria Superioara (Oberösterreich) pentru a finanta achizitia concurentului Boehler Uddeholm.


Compania isi mentine tintele pentru acest an


Otelaria grupului austriac ar putea produce 5,5 milioane de tone de otel/an, iar tarile in care s-ar putea concretiza investitia Voestalpine sunt Romania, Bulgaria, Ucraina sau Turcia. Potrivit presei internationale, valoare investitiei este de aproximativ 5miliarde euro.


In 1 octombrie, Guvernul Romaniei si reprezentantii Voestapine au semnat un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre, dupa ce si Bulgaria semnase un memorandum similar in 8 septembrie.


In cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).


Concernul austriac si-a anuntat intentia, la inceputul lunii iulie, de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor. Tot in iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de investitii ARCA East Invest si Chayton Capital.


Vanzarile Voestalpine in anul fiscal 2007/2008 au fost de 10,5 miliarde de euro, compania avand aproape 41.500 de angajati.