Romania face un bilant, dupa 5 ani de la intrarea in UE

Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:30
2051 citiri
Romania face un bilant, dupa 5 ani de la intrarea in UE

Romania aniverseaza cinci ani de la intrarea in Uniunea Europeana, iar premierul Emil Boc a facut un bilant al realizarilor si esecurilor pe care statul roman le-a inregistrat in aceasta perioada.

"Dincolo de toate divergentele, Romania a ramas unita. Daca am face un rezumat al beneficiilor, acestea ar fi :libera circulatia a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor, investitiile straine directe si fondurile europene", spune Emil Boc, in cadrul conferintei organizate cu ocazia aniversarii a cinci ani de la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Premierul a spus ca investitiile straine directe care au contribuit la cresterea economica si modernizarea Romaniei cu 44 miliarde de euro in 2003-2010. Exporturile cu statele membre ale UE se ridica la 65,8%, mai spune premierul care subliniaza ca acest lucru arata dependenta noastra si de faptul ca avem obligativitatea sa ne crestem competitivitatea.

Primul ministru a mai vorbit si despre fondurile europene, spunand ca Romania a atras fonduri de 35,4 miliarde de euro.

"Ministrul Afacerilor Europene a prezent ca Romania are un avantaj, din perspectiva sumelor atrase. Daca ne uitam la neimpliniiri, trebuie sa constatam ca mai exista 10 state care ne mentin restrictii pe piata fortei de muncii".

Premierul Emil Boc recunoaste ca investitiile straine directe care "au adus sansa cresterii economice" nu au fost folosite pe deplin.

"In sensul ca am avut sansa unei cresteri economice si am avut sansa sa facem reforme structurale mai usor. In loc sa facem asta, am alunecat pe partea populista. In 2007-2008 au fost majorari de beneficii salariale. In loc sa fi fost facute fara acoperire, era bine daca mergeau in economie, in infrastrucutra si in alte domenii. Nu am stiut sa fructificam acel avantaj", explica Emil Boc.

Acesta a mai spus ca fondurile europene raman o neimplinire, sub aspectul absorbtiei. "Deficitul de competitivitate a Romaniei, fata de media euro este mai mic. Avem cea a patra cea mai mica datorie publica, cu 61% mai mica fata de media europeana si o productivitate cu 57% mai mica fata de media UE", spune Emil Boc.

#emil boc, #declaratie emil boc, #romania aderare uniune europeana, #Emil Boc investitii straine , #Guvernul Romaniei