Ordonanta de urgenta privind suspendarea taxei de poluare, publicata in Monitorul Oficial

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 23:00
3842 citiri
Ordonanta de urgenta privind suspendarea taxei de poluare, publicata in Monitorul Oficial

Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de anul 2007 a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.

"Aceasta masura este necesara pentru a simplifica procedura aplicarii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si totodata pentru clarificarea litigiilor juridice nascute ca urmare a aplicarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.50/2008, pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule", se arata in Ordonanta publicata in MO.

Suspendarea aplicarii unor prevederi referitoare la Legea nr. 9/2012 privind taxa de poluare are drept scop "reevaluarea impactului" pe care masurile cuprinse in respectivul act normativ le au in plan economic si social. Ordonanta pentru suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 2007 a fost aprobata in sedinta de luni a Executivului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), suspendarea este valabila pana pe 31 decembrie 2012, inclusiv. Contribuabilii care au achitat deja taxa pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pot solicita restituirea acesteia, la organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, se precizeaza in comunicatul MMP.

"Celor care au platit aceasta taxa, in perioada 13 ianuarie si data la care intra in vigoare aceasta ordonanta, li se vor restitui banii, la cerere. (...) Cum apare in Monitorul Oficial, imediat intra in vigoare aceasta ordonanta", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la finalul sedintei de luni a Executivului.

Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule raman in vigoare

Astfel, se mentine reducerea taxei de poluare cu pana la 25% si posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Taxa se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Potrivit ordonantei de urgenta, supusa dezbaterii publice saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Mediului, suspendarea pentru un an a platii taxei de poluare pentru masinile inmatriculate inainte de 2007 va aduce pierderi de 336 milioane de lei in bugetul Fondului pentru Mediu.

#ordonanta urgenta taxa poluare, #suspendare taxa poluare, #Monitor Oficial taxa poluare , #Guvernul Romaniei