Nexia: modificarea Codului Fiscal, un abuz

Miercuri, 04 August 2010, ora 17:27
1442 citiri
Nexia: modificarea Codului Fiscal, un abuz

Guvernul Romaniei largeste in mod abuziv sfera de impozite, cuprinzand si asigurarile sociale, de sanatate si somaj, declara Luminita Ristea, managing partner ConsultingR, membra Nexia, citata de NewsIn.

"In conditiile in care in Articolul 2 al Codului Fiscal, elaborat in 2003, se prevede foarte clar care sunt taxele si impozitele la care se refera acest act, Guvernul Romaniei largeste in mod abuziv sfera de impozite, cuprinzand si asigurarile sociale, de sanatate si somaj", declara Luminita Ristea.

Articolele 1 si 2 ale Codului Fiscal prevad scopul si sfera de cuprindere a acestui act normativ, precum si taxele si impozitele aferente: impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, impozitul pe reprezentante, taxa pe valoare adaugata, accizele, impozitele si taxele locale.

Reprezentantii companiei de consultanta sustin ca in niciun articol al Codului Fiscal intial nu se prevede posibilitatea ca acesta sa se refere si la asigurari sociale si de sanatate.

"Este pentru prima data din 2003 incoace cand Codul Fiscal ajunge sa reglementeze si alte tipuri de impozite decat cele pentru care acesta a fost creat", adauga Luminita Ristea.

De asemenea, specialistii sustin ca metoda de reglementare aleasa de Guvern nu este una potrivita.

"Asistam la o situatie legislativa absurda, cand, printr-o ordonanta si o hotarare de guvern, se modifica o lege cu reglementari care nu au legatura cu obiectul legii respective.

Este ca si cum ai modifica Legea Societatilor Comerciale prin intermediul Codului Rutier, argumentand ca si administratorii companiilor se deplaseaza pe sosele", precizeaza avocatul Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Reteaua Nexia International din Romania ofera complementar servicii de consultanta fiscala, audit, contabilitate si legal. Zona de consultanta juridica este acoperita de casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, iar cea de consultanta fiscala de ConsultingR Group. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cod, #fiscal, #legislatie , #Guvernul Romaniei