Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Negocieri incheiate: Guvernul Ponta a dat mana cu FMI. Cresc salariile

Negocieri incheiate: Guvernul Ponta a dat mana cu FMI. Cresc salariile


Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.

Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes, acest lucru reprezentand o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, a declarat sambata seara Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.

"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", a declarat Georgescu.

Deficitul pe cash convenit anterior cu FMI era de 1,9% din PIB, iar tinta stabilita dupa metodologia ESA solicitata de Comisia Europeana este de 3% din PIB.

"Cred ca mesajul este important din doua puncte de vedere: o data s-a incheiat un acord care continua politicile de stabilitate macroeconomica, de ajustari sectoriale si asa mai departe, deci practic asigura stabilitatea economica si financiara a Romaniei, asigura finantarea externa a Romaniei, pentru ca Romania consuma mai mult decat produce si trebuie sa se imprumute, dar nu se putea imprumuta in conditii rezonabile fara acest acord", a afirmat Georgescu.

Ministrul desemnat pentru Finante a spus ca s-au gasit solutii pentru problema salariatilor bugetari si a pensionarilor. FMI si Comisia Europeana au acceptat cresterea salariilor bugetarilor, pentru revenirea la nivelul din iunie 2010.

Prima majorare a salariilor va fi de 8% si va avea loc incepand cu 1 iunie. Pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna.

"S-a majorat deficitul bugetar cu o anumita suma suficienta pentru a acoperi cele doua promisiuni facute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumita suma pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 incepand cu acordarea unei prime cresteri de 8% in luna iunie si, de asemenea, s-a gasit o solutie cuprinzatoare pentru solutionarea problemei pensionarilor, care urmeaza sa primeasca sume lunare incepand tot cu luna iunie", a declarat Georgescu.

El a spus ca ambele masuri privind personalul bugetar, pe de o parte, si pensionarii, pe de alta parte, se vor reflecta intr-o lege, aceasta fiind singura modalitate formala prin intermediul careia se pot acorda asemenea drepturi banesti.

"Legea va fi emisa, practic va fi ordonanta de urgenta, pana la 25 mai pentru ca, potrivit cadrului juridic existent, trebuie sa acorzi asemnea drepturi catre persoanele fizice cu mai mult de ?ase luni inainte de data alegerilor generale. Asa incat pana la 25 mai va fi emis acest act normativ care permite, asa cum v-am spus, majorarea veniturilor salariatilor bugetari si ale pensionarilor", a spus ministerul desemnat.

Pentru a reveni la nivelul din iunie din 2010, salariile bugetarilor ar urma sa creasca cu 16%.

Potrivit lui Georgescu, suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei, mentionand ca prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1775 ori