"Ne-am intors din nou in familia europeana"

Luni, 18 Decembrie 2006, ora 08:35
957 citiri

Adrian Vierita, secretar de stat in Ministerul roman de Externe, este optimist in ceea ce priveste aderarea tarii sale la UE. Desi privind faptul ca Romania mai trebuie sa «realizeze ceva» pentru a primi in vara lui 2007 o evaluare pozitiva din partea Comisiei Europene, sau daca masurile de salvgardare in cazul Romaniei au fost justificate, Vierita nu doreste sa comenteze aceste aspecte.

Insa extinderea trebuie sa continue incet-incet. Vierita vede in Romania un promotor al integrarii Croatiei si considera ca si pentru Turcia ar trebui sa existe «o perspectiva europeana clara».

Reporter, Manuela Honsig-Erlenburg: Cu Romania, va adera la UE una din tarile cele mai slabe din punct de vedere structural. La ce va asteptati in urma acestei aderari?
- A.V.: Daca facem o comparatie cu datele economice ale altor tari europene, se poate sa reiasa ca ne aflam inca in urma. Insa rata de crestere de dupa anul 2000 ne da un motiv de optimism. Inflatia este sub control, fiind in ultima luna de 4,5%. Rata somajului este de asemenea relativ scazuta, 5,6%.

Reporter: Care este atmosfera din tara fata de aderare?
- A.V.: Romania era, cu aproape 70%, printre cei mai optimisti in privinta aderarii la UE. Este clar ca fata de termenul real al aderarii, 1 ianuarie 2007, pe langa entuziasm exista si nuante de usor scepticism. Ne-am reintors din nou in familia europeana.

Reporter: Considerati justificate masurile limitative prin clauzele de salvgardare?
- A.V.: Si alte tari au avut clauze generale de salvgardare. In Romania, acestea pot fi aplicate in cazul in care progresele nu corespund standardelor. Accentul cade pe «in cazul in care". Nu as vrea sa fac nici un comentariu fata de faptul daca clauzele sunt justificate sau nu. Asa scrie in tratatul pe care l-am semnat si noi si «Pacta sunt servanda».

Reporter: Deci nu credeti ca veti intampina probleme? Comisia a criticat de exemplu justitia.
- A.V.: Ultimul raport al Comisiei UE a fost unul pozitiv. Si, cunoscand ritmul reformei si intensitatea vointei politice, nu imi fac griji. In primul semestru al lui 2007, CE va face o evaluare si nu imi fac griji. Toate acestea suna acum foarte optimist, dar stim prea bine in ce domenii trebuie sa prezentam rezultate. Acestea sunt justitia, coruptia, mediul si agricultura, subiecte care se afla la noi pe primele locuri.

Reporter: In pofida unor mari eforturi, coruptia constituie inca in Romania o problema serioasa. Sume provenite din UE au disparut in ultimii ani in canale dubioase. Exista posibilitatea de a stapani aceasta situatie?
- A.V.: Este adevarat ca aici exista probleme, dar procesul este in desfasurare. Am constituit un departament national propriu care se ocupa de coruptie. Desi nu ne confruntam cu crima organizata, in ceea ce priveste coruptia, departamentul acesta este comparabil poate cu cu departamentul antimafia din Italia. In momentul de fata, acest departament lucreaza din plin. In afara de aceasta, avem de-a face mai degraba cu o coruptie ocazionala decat cu marii rechini.

Reporter: Aproximativ doua milioane de romani lucreaza in Occident ca emigranti. Aderarea la UE va frana migratia fortei de munca?
- A.V.: Multi migranti vor cu siguranta sa se intoarca. Motivele sunt diferite. Numarul lor nu este unul masiv, dar exista intentia de a reveni. Eu ii vad pe acesti oameni si ca un motor in adancirea integrarii. Ei se intorc in Romania cu obiceiuri pe care si le-au insusit. Cei mai multi dintre ei sunt muncitori buni si talentati, care se bucura in strainatate de apreciere. Avem nevoie in Romania de forte de munca. In zonele urbane, ca Bucurestiul sau Timisoara, exista o enorma nevoie de forte de munca. Guvernul roman are acum in lucru un program care are drept scop sa-i convinga pe emigranti sa se intoarca, respectiv pe cei dornici de emigrare sa ramana in Romania.

Reporter: In ce domenii exista o cerinta mare de forte de munca?
- A.V.: Este vorba de forta de munca cu inalta calificare pentru domeniul bancar si al constructiilor.

Reporter: In 2007, in perioada presedintiei germane, urmeaza sa se reia problema Constitutiei europene. Romania va ratifica tratatul?
- A.V.: O data cu ratificarea tratatului de aderare am ratificat de facto si tratatul privind Constitutia. Consider drept un factor pozitiv ca Germania intentioneaza sa reia tema, de fapt odata si odata trebuie sa se faca si asta. Pentru Romania, tratatul Constitutiei nu este nici pe departe neglijat, dar ne dam seama ca in aceasta problema UE se afla intr-o fundatura. Vom participa in mod constructiv la dezbatere, deoarece in principiu Romania nu este o tara care manifesta o atitudine pasiva si care nu are o opinie. Am fost activi si atunci cand inca nu eram membri UE.

Reporter: In opinia dvs, cum va continua extinderea? Veti veni, de exemplu, in sprijinul Croatiei cu Know How?
- A.V.: Le-am spus croatilor ca putem sa-i ajutam. Avem o colaborare3 foarte buna la nivel regional si speram, fireste, ca si croatii vor ajunge cat mai rapid sa adere si le punem la dispozitie intreaga noastra expertiza in cea mai mare masura.

Reporter: Sprijiniti si o apropiere a Turciei?
- A.V.: Acesta este un subiect foarte complex. Ceea ce ne dorim cu totii, este ca reformele sa fie puse in practica si sa rodeasca. Desigur, si UE va trebui sa-si respecte angajamentul, dar acelasi lucru este valabil si pentru Turcia. Stim ca indeplinirea criteriilor de aderare este dificil si stim din proprie experienta amploarea transformarilor necesare in acest sens. Insa, pentru Turcia, este foarte importanta o perspectiva europeana clara.

Reporter: Este posibil ca in Romania sa fie organizate alegeri anticipate dupa ce Partidul Conservator si-a facut cunoscuta retragerea din guvern. Un moment neprielnic, imediat dupa un asemenea mare pas cum ar fi aderarea la UE?
- A.V.: Nu-mi luati in nume de rau daca nu doresc sa fac speculatii in legatura cu acest subiect. Doar atat: teoretic este posibil orice, nu cred insa ca in Romania se va ajunge la alegeri anticipate. Cel putin nu acum. Este de asemenea incert si daca se vor organiza alegeri dupa aderare. Daca da, acest lucru nu va influenta integrarea europeana. In ultima instanta, ne aflam in plin proces si lucrurile functioneaza.

Rador