Ministrii Cabinetului Ungureanu si-au preluat posturile: vezi primele declaratii

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 09:00
1567 citiri
Ministrii Cabinetului Ungureanu si-au preluat posturile: vezi primele declaratii

Noul prim ministru, Mihai Razvan Ungureanu, a participat, vineri, la ceremoniile de predare-primire a mandatelor la ministerele unde au avut loc schimbari de ministri.

Joi seara, Cabinetul Ungureanu a depus juramantul in fata presedintelui tarii. Fostul premier Emil Boc i-a predat lui Mihai Razvan Ungureanu mandatul de prim-ministru intr-o intrunire cu usile inchise.

15:50 - Alexandru Nazare a inlocuit-o pe Anca Boagiu la Ministerul Transporturilor

Anca Boagiu a multumit tuturor celor care au crezut in proiectul ei de modernizare a Romaniei "si drumarii, si feroviarii, si navalistii".

"Le multumesc si celor care mi-au stat alaturi, de la FMI, BM, patronatele, sindicatele. E un moment in care ma bucur pentru ceea ce am realizat si plec cu inima impacata. Sunt extrem de onorata ca am facut parte din guvernul Boc, un guvern care a scos Romania din criza", a subliniat Boagiu.

La randul sau, Alexandru Nazare a inceput prin a reaminti un moment in care Mihai Razvan Ungureanu era ministru de Externe, iar Anca Boagiu ministru al Integrarii, el avand rolul de consilier. "Era momentul in care Romania primea semnalul ca va intra in UE", a spus el, punctand ca acum este un moment nou, la fel de important, in care Romania trebuie sa accelereze absorbtia fondurilor europene, cu tinta de 1,2 mld euro, si sa eficientizeze si restructureze companiile din subordinea ministerului.

15:05 - Bogdan Dragoi a preluat portofoliul de la Ministerul de Finante

Gheorghe Ialomitianu i-a spus succesorului sau ca ii lasa un buget care permite o "crestere prudenta" a pensiilor si a salariilor", daca exista conditii economice "bune".

"Acest buget permite ca, in conditiile unor perturbatii pe piete financiare, Romania sa nu mai ia masuri de reduceri de cheltuieli sau cresteri de taxe. Iar in conditii bune sunt premise pentru o crestere prudenta a salariilor si a pensiilor, precum si alocatii mai mari pentru investitii", a spus Ialomitianu, asigurandu-l pe Bogdan Dragoi de tot sprijinul sau in continuare.

Bogdan Dragoi a anuntat ca prioritatea sa numarul unu este "asigurarea unei cresteri economice durabile".

Noul ministru a subliniat ca o "ancora esentiala pentru credibilitatea externa a Romaniei" va fi continuarea acordurilor cu institutiile bancare internationale, FMI, BM si CE.

La randul sau, premierul Mihai Razvan Ungureanu l-a laudat pe tanarul ministru de Finante, fost secretar de stat pana de curand, ca este un om de echipa care "nu a plecat niciodata singur la bataie, a mers intotdeauna cu un calm imperial pentru a gasi solutii".

"E o tranzitie lina. Bogdane, o sa iti faci birou aici", a mai spus Ungureanu zambind si aratandu-se increzator intr-o cariera de succes a lui Bogdan Dragoi la Finante.

14:45 - Lucian Bode a preluat sefia Ministerului Economiei

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a punctat cateva dintre cifrele care arata ca Romania a atins echilibrul macroeconomic si a remarcat ca in aceeasi sala a primit felicitarile delegatiei FMI pentru rezultatele obtinute in 2011.

La randul sau, Lucian Bode i-a multumit predecesorului sau pentru rezultatele intregii activitati.

"Intreg mandatul meu va fi guvernat de doua directii majore: transparenta si comunicare", a incheiat Bode.

13:35 - Razvan Mustea a preluat Ministerul Comunicatiilor

Noul ministru, Razvan Mustea, a vorbit despre noile sale proiecte, printre care derularea si implementarea proiectelor finantate din fondurile europene.

"Suntem constienti de oportunitatea pe care ne-o ofera agenda digitala pentru Europa", a mai spus el.

Pe lista proiectelor sale se afla dezvoltarea sistemului national de plati online a taxelor si impozitelor, sau punctul unic de contact si sistemul unic de achizitii publice, care are rolul de a transparentiza cheltuielile.

"Preocuparea noastra prioritara este privatizarea companiei Posta Romana", a mai spus Mustea.

13.00 - Noul ministru al Turismului si-a prelau mandatul cu un buchet de flori pentru Elena Udrea

"Scopul ministerului este de a atenua diferentele intre regiunile Romaniei", a declarat Cristian Petrescu despre programele nationale care urmeaza sa fie derulate in continuare.

El a mentionat ca ii cunoaste pe cei mai multi dintre cei care fac parte din echipa ministeriala, din calitatea sa de deputat.

Elena Udrea si-a aratat increderea in noul ministru si echipa pe care o va avea, trecand in revista si cateva dintre rezultatele mandatului sau, printre care locuintele pentru tineri, dar si reformele sau reducerea cheltuielilor si introducerea standardelor de cost.

Cristian Petrescu: Prin programele de reabilitare termica vor fi create 50.000 de locuri de munca.

12:15 - Catalin Baba a preluat de la Daniel Funeriu portofoliul Ministerului Educatiei

"Procesul de adoptare a legii Educatiei fost lung, a inceput din 2007 cu pactul national pe Educatie", a spus Baba, dand asigurari premierului ca va face pasi inainte, cu o echipa tanara.

Pe lista obiectivelor lui Baba se afla asigurarea de predictibilitate a sistemului, adoptarea legistlatiei secundare asociate Legii Educatiei si dialogul cu sindicatele.

11:10 - Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, a preluat portofoliul de la Valeriu Tabara

"Este un minister foarte greu, un minister pivot in ansamblul economic al Romaniei, el poate sa fie unul dintre ministerele esentiale in compozitia prosperitatii noastre. Are un potential fantastic, cu o mana de fier si cu determinare, pe care domnul Fuia o are din plin, se poate face o reforma profunda", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul l-a laudat pe Tabara, spunand ca este un exceptional cunoscator al domeniului, dar si pe Fuia, spunand ca este un practician desavarsit.

Stelian Fuia a preluat ministerul Agriculturii de la Valeriu Tabara.

10:30 - Claudia Boghicevici, noul ministru al Muncii a preluat stafeta de la Sulfina Barbu

"Am venit sa confirm increderea care mi-a fost oferita. Sunt un ministru tanar, dar am alaturi de mine ca aliati o echipa puternica", a spus Claudia Boghicevici, prezentand prioritatile mandatului sau.

Ea doreste crearea de locuri de munca, ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani, eliminarea fraudelor din sistem, precum si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, dar si cresterea natalitatii.

Noul ministru al Muncii a preluat mandatul de la Sulfina Barbu

9:00 - Gabriel Berca a preluat stafeta de la Traian Igas la sefia ministerului de Interne

"Cu o parte dintre dumnavoastra am lucrat, prin functiile pe care le-am avut. Este momentul sa demonstram ca MAI este chintesenta administratiei publice romanesti.

Obligatia mea este sa dam fiecatui angajat al acestui minister incredere, stabilitate si atunci cand conditiile economice vor permite, sa reusim sa le dam si acel element financiar care sa asigure toate acestea. Foarte important va fi sa lucram in echipa, nu am idei preconcepute, nu voi face insa concesii", a avertizat noul ministru de Interne

Noul sef de la Interne a preluat stafeta de la Igas.

Componenta guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu:

- Marko Bela,Viceprim-Ministru;

- Gabriel Berca, Ministrul Administratiei si Internelor;

- Bogdan Alexandru Dragoi, Ministrul Finantelor Publice;

- Lucian Nicolae Bode, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;

- Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe;

- Alexandru Nazare, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii;

- Borbely Laszlo, Ministrul Mediului si Padurilor;

- Cristian Petrescu, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;

- Gabriel Oprea, Ministrul Apararii Nationale;

- Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National;

- Catalin Marian Predoiu, Ministrul Justitiei;

- Razvan Mustea-Serban, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;

- Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;

- Catalin Ovidiu Baba, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;

- Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii;

- Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;

- Leonard Orban, Ministerul Afacerilor Europene.

#guvern Ungureanu, #cabinet Ungureanu, #ministri ungureanu , #Guvernul Romaniei