Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mark Mobius, despre Romania: Mediul de afaceri, afectat de structura demodata a guvernului

Mark Mobius, despre Romania: Mediul de afaceri, afectat de structura demodata a guvernului


Mark Mobius compara structura guvernului roman cu cea din regimul comunist si spune ca este absolut necesara o schimbare, fara de care mediul de afaceri nu poate sa prospere.

In plus, seful Franklin Templeton sustine ca oamenii inca au incredere in euro, iar criza globala este inventata.

"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a declarat Mark Mobius, duminica, la ProTV, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, succesul companiilor de stat ce urmeaza sa fie privatizate depinde de numirea unor noi manageri, intrucat statul le va putea vinde, astfel, la un pret mai mare.

"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii pentru plata impozitelor. Deja se intampla. Guvernul ia masuri in aceasta directie. Dupa cum stiti, FMI si UE au cerut guvernului sa implementeze aceste schimbari si guvernul raspunde acestor solicitari. Din pacate procesul este foarte lent. Este necesar sa fie accelerat", a spus seful Franklin Templeton.

Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea, fond care detine participatii la companii de stat, precum Hidroelectrica sau Transgaz, dar si la companii privatizate, precum OMV Petrom sau BRD.

Trebuie si fim foarte precauti in ceea ce priveste mediul

Romania nu obtine beneficii din resursele de care dispune si pe care nu le exploateaza pentru ca nu are suficienti bani, sustine seful Franklin Templeton. Este necesar ca aceste resurse sa fie ecploatate de investitori privati, insa, cu mare atentie asupra protectiei mediului.

Criza globala, inventata

Discutand despre situatia economica la nivel global, Mark Mobius apreciaza ca multe dintre argumentele privind existenta unei crize globale sunt inventate de cei care "nu doresc reforma", dar si de catre cei care "nu vor sa vada o moneda euro puternica".

"Nu cred ca avem o criza, cred ca foarte multe din argumentele privind o criza globala sunt inventate. Este adevarat ca ritmul adevarat ca ritmul de crestere la nivelul Europei a incetinit, dar este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multa vreme. Sunt ingrijorari cu privire la euro si cu privire la ce se va intampla cu UE, insa nu cred ca ne confruntam cu o criza in sensul unei probleme majore. Cred ca exista multi investitori care ar vrea sa vada UE destramandu-se. Moneda euro va ramane, si ca rezultat al dezbaterilor care sunt acum in UE si al reformelor implementate, Europa va deveni mai puternica, va iesi o Uniune mai puternica", a spus acesta.

Oamenii inca au incredere in euro

Mobius, recunoscut pe pietele financuare pentru cunostintele sale cu privire la pietele emergente, subliniaza ca trebuie sa fim atenti atunci cand tragem concluzii sau luam decizii.

"Este foarte interesant, daca ati observat, cursul de schimb al monedei euro prin referinta cu dolarul si alte monede nu a devenit mai slab. Ceva se intampla, care ne indica faptul ca oamenii inca au incredere in euro", a spus acesta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2834 ori