Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Licitatiile de achizitie publica, mai accesibile pentru ofertanti. Vezi ce se modifica

Licitatiile de achizitie publica, mai accesibile pentru ofertanti. Vezi ce se modifica


Guvernul a anuntat ca doreste reducerea pragului valoric pentru ofertele de achizitie publica la 70% de la 85% din valoarea estimata a contractului, actuala limita urmand sa fie pastrata doar daca sunt depuse minim cinci oferte.

Aceasta modificare este indicata intr-un nou proiect de modificare a legislatiei achizitiilor publice, care difera substantial fata de revizuirea luata in calcul la nivelul Guvernului in vara acestui an.

Legislatia actuala a achizitiilor publice stabileste ca autoritatea contractanta are obligatia de a solicita detalii pe care le considera semnificative in cazul unei oferte cu un pret "aparent neobisnuit de scazut" in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, respectiv atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului sau, daca sunt minimum cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme, reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor, calculata fara a se avea in vedere propunerea financiara cea mai mica si propunerea financiara cea mai mare.

Aceasta limita sub care o oferta este considerata ca avand un pret aparent neobisnuit de scazut va fi insa redusa de Guvern la 70% din valoarea estimata a contractului, actualul prag de 85% urmand sa fie mentinut doar in cazul in care au fost depuse cel putin cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme si calculat ca medie aritmetica a acestor oferte, releva un nou proiect de modificare a sistemului de achizitii publice.

"Din practica s-a constatat ca, de cele mai multe ori, autoritatile contractante, atunci cand stabilesc valoarea estimata, au in vedere preturile maximale practicate pe piata, ceea ce conduce la concluzia ca procentul de 85% este mult prea apropiat de valoarea estimata avand in vedere intervalul de incadrare a acestor preturi ce contine diferente majore intre nivelul minim si cel maxim, iar obligatia de a solicita justificarea detaliata a pretului conduce la intarzieri in derularea procedurilor de atribuire", se arata in document.

Un proiect analizat in Guvern in luna iulie prevedea ca pragul de 85% sa fie redus la 60% din valoarea estimata a contractului sau la 70% din pretul mediu al celelorlalte oferte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2452 ori