Guvernul vrea sa dubleze redeventa pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din productie

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 21:51
3721 citiri
Guvernul vrea sa dubleze redeventa pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din productie

Guvernul ia in calcul dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale.

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta introdus in sedinta de marti seara a Guvernului si obtinut de Mediafax.

Documentul prevede cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice si la 8% din valoarea productiei pentru minereuri de metale nobile.

Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul si metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu si platina).

Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa, in echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data platii, se arata in ordonanta.

In acelasi timp, redeventele pentru veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului vor creste de la 10 la 15%, iar cele pentru inmagazinarea subterana a gazelor de la 3% la 5%.

20% din taxele percepute pentru activitatea de exploatare va fi cedata bugetului local

Pentru substante nemetalifere, roci magnetice, calcar industrial, dolomita, gresie, argila, marna, nisip, piatra ponce, creta, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 0,80 euro pe unitatea de productie miniera, iar pentru bazalt ornamental, marmura, travertin va fi aplicata o redeventa echivalenta in lei a 3,50 euro pe unitatea de productie.

Pentru saruri haloide, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 1 euro pe unitatea de productie.

O cota de 20% din taxe percepute titularilor de licente pentru activitatea de prospectiune, explorare sau exploatare va fi cedata la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla perimetrul.

Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

#redeventa aur argint, #guvern redeventa aur, #guvern Rosia Montana, #taxe exploatare aur , #Guvernul Romaniei