Pentru achizitiile publice mai mici de 1.000 de euro va fi suficient un bon sau o chitanta

Marti, 22 Mai 2018, ora 12:20
9031 citiri
Pentru achizitiile publice mai mici de 1.000 de euro va fi suficient un bon sau o chitanta
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernul va modifica in urmatoarele doua saptamani procedurile de achizitii publice, pentru simplificarea acestora, avand inclusiv acordul scris al Comisiei Europene, a declarat, marti, Bogdan Puscas, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), in cadrul unei conferinte pe teme de profil.

"In urmatoarele doua saptamani, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta si o hotarare pentru a simplifica procedurile de achizitie publica. Vom aduce claritatea mult asteptata de toata lumea si vom modifica acele prevederi care si-au dovedit ineficienta in cei doi ani de la transpunerea directivelor europene", a spus reprezentantul ANAP.

El a aratat ca exista inclusiv acordul Comisiei Europene, intr-un document in care sunt recunoscute eforturile de simplificare in linie cu directivele comunitare.

Puscas a enumerat cateva noutati: "Modificam pentru autoritatile contractante acea strategie de achizitii publice pe care toata lumea o blama pe buna dreptate, pentru ca nu a adus niciun beneficiu, si vom spune in noul text ca sub 125 de milioane cheltuieli de capital nu mai sunteti obligati sa faceti aceasta strategie anuala de achizitii publice. In plus ne-am dat seama ca notificarea prealabila nu a adus reducerea numarului de contestatii. Introducem o cautiune pentru calea administrativa de atac, insa am rescris-o si am regandit-o si in principiu va functiona ca un depozit pe care contestatarul va fi nevoit sa il constituie, care va sta la dispozitia CNSC pana la emiterea primei decizii".

Alte modificari vor veni in sprijinul celor care au achizitii de valoare redusa.

"Pentru achizitiile foarte mici, sub 1.000 de euro, adica 4.500 de lei, nu va trebuie nimic decat un bon sau o chitanta, apoi am mai pus un prag intermediar pentru care sunteti obligati sa aveti cel putin dovada ca ati consultat cel putin un operator economic cand ati stabilit cat costa ce doriti sa cumparati, iar pentru pragul aproximativ egal cu 60.000 pentru lucrari si 100.000 de lei pentru bunuri si servici sa faceti dovada ca ati trimis catre trei operatori solicitari, nu dovada ca aveti trei oferte, nu revenim la logica de acum 10-15 ani", a continuat oficialul ANAP.

Asociatia Parteneriat pentru Proiecte si Fonduri Europene (APPFE) si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a organizat marti o conferinta privind impactul legislatiei in domeniul achizitiilor publice asupra derularii proiectelor finantate din fonduri europene si nationale.

#achizitii publice, #simplificare achizitii publice , #Guvernul Romaniei

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune