Finantarea promisa de MAE roman in 2008 pentru R. Moldova "pune pe ganduri" puterea de la Chisinau

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 13:22
1345 citiri
Finantarea promisa de MAE roman in 2008 pentru R. Moldova "pune pe ganduri" puterea de la Chisinau

Comunistii conservatori se declara ingrijorati de anuntul facut de ministrul roman de externe potrivit caruia R. Moldova va fi in 2008 unul dintre principalii beneficiari ai asistentei financiare acordate de Romania, suspectand intentii de finantare a partidelor, informeaza NewsIn.

"Declaratiile ministrului roman de Externe, potrivit carora Republica Moldova ramane si in 2008 o prioritate pentru finantare a Guvernului de la Bucuresti, pune pe ganduri autoritatile de la Chisinau", a declarat joi unul dintre liderii influenti ai Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), deputatul Vladimir Turcanu, presedintele Comisiei juridice din Parlament.

"Daca Cioroianu a avut in vedere finantarea mass-media de catre Guvernul roman, legea permite acest lucru. Altceva este ca sumele respective trebuie sa fie acordate in mod transparent, trebuie date publicitatii. Dar finantarea partidelor politice este interzisa prin lege si daca vom descoperi asemenea cazuri, Republica Moldova va reactiona corespunzator, prin metode diplomatice", a avertizat Vladimir Turcanu.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat marti ca Romania va sprijini Republica Moldova si in 2008, "cu intelepciune si deschidere", statul vecin fiind, in premiera, unul dintre principalii beneficiari ai proiectelor de asistenta oficiala pentru dezvoltare gestionate de MAE.

Opozitia de la Chisinau il acuza pe Voronin ca transforma Serviciul de Informatii si Securitate in politie politica

Presedintele Vladimir Voronin a dat recent indicatii Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) sa verifice sursele de finantare din exterior ale partidelor politice si mass-media din Republica Moldova. Partidele de opozitie au apreciat aceasta masura ca o incercare de a intimida presa si politicienii, in contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 2009.

"Cine si de unde este finantat vom afla pe parcursul campaniei electorale", a spus joi deputatul comunist Vladimir Turcanu, precizand ca legea cu privire la partide adoptata recent spune ca finantarea partidelor politice din exteriorul tarii este interzisa.

Potrivit lui Turcanu, functia de control revine atat partidelor insesi, cat si Curtii de Conturi si Comisiei Electorale Centrale. "Iar functia SIS-ului in aceasta ecuatie reiese din doua momente - avand in vedere ca scopul partidelor politice este obtinerea puterii, e clar ca finantarea din exterior poate fi tratata ca o tentativa si un atac asupra suveranitatii tarii. Iar acesta este obiectivul de baza al activitatii SIS-ului - protejarea statalitatii si suveranitatii - si e clar ca orice informatii care vin pe aceasta directie sunt de competenta Serviciului", a explicat politicianul comunist. "inteleg opinia unor partide politice care spun ca este vorba despre niste presiuni, iata de ce activitatea SIS trebuie sa fie legala, transparenta in ceea ce priveste rezultatele controalelor", a mai spus Vladimir Turcanu.

Marian Lupu, calul troian din PCRM?

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, a declarat insa la un briefing de presa sustinut inainte de deschiderea sesiunii de primavara a Legislativului ca Serviciul de Informatii si Securitate, ca orice alt organ al statului, trebuie sa actioneze in stricta conformitate cu prevederile legislatiei si orice deviere de la acest principiu "este un incident extrem de grav, exceptional".

"Iata de ce parerea noastra, in Parlament, este ca SIS trebuie sa revina in albia legalitatii, sa-si exercite functiile prevazute de lege", a spus presedintele Parlamentului, care este considerat unul dintre liderii moderati ai partidului lui Voronin.

Marian Lupu a recunoscut ca, potrivit Constitutiei, SIS-ul, alaturi de Ministerul de Externe, formeaza un domeniu din competentele sefului statului. "Ramane de vazut in ce masura forma si continutul in care a fost facuta aceasta solicitare corespunde spiritului si continutului legislatiei", a spus presedintele Parlamentului. El s-a aratat surprins de faptul ca aceasta informatie a fost facuta publica si a presupus ca "actiunea urmareste un anumit scop".

"Vom vedea care este acest scop. Pentru ca in orice institutie sunt lucruri care se fac publice si altele care, chiar daca se spun, nu se fac publice", a declarat Lupu.

Intrebat daca aceasta declaratie ar putea inseamna ca presedintele Parlamentului este contrariat de cele spuse de seful statului, Marian Lupu a spus ca lasa aceasta apreciere la latitudinea jurnalistilor.

Marian Lupu, cunoscut ca una dintre personalitatile reformatoare PCRM si care a adoptat de mai multe ori pozitii opuse liniei promovate de liderii conservatori ai partidului, a devenit membru al PCRM in 2005 si multi analisti au considerat atunci ca a facut-o din interese conjuncturale, primind in schimbul acceptului sau fotoliul de presedinte al Parlamentului. Marian Lupu nu a fost acceptat ca fiind "de-al sau" de aripa conservatoare a Partidului Comunistilor si nici de anturajul presedintelui Voronin.

Totusi, este prima data cand Marian Lupu critica atat de transant actiunile presedintelui Partidului Comunistilor si al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Opozitia ia foc

La sedinta de joi a Parlamentului mai multi deputati din opozitie au criticat, la randul lor, indicatiile date de presedintele Voronin SIS-ului de a controla sursele de finantare ale partidelor si mass-media din Republica Moldova.

"Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova isi recapata caracteristicile unei politii secrete, cu functii specifice intr-un stat-partid", a declarat deputatul Vladimir Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Deputatul a spus ca in felul acesta presedintele Voronin incearca sa intimideze si sa exercite presiuni asupra partidelor de opozitie si asupra presei neafiliate comunistilor.

"Dincolo de legi, regulamente si declaratii de fidelitate principiilor democratice, presedintele Voronin si-a subordonat total Serviciul de Informatii si Securitate si l-a transformat in unealta docila a partidului de guvernamant si a sa personala. Functiile de control parlamentar sunt reduse la zero. Structurile executive centrale au inteles de minune unde este adevarata putere si ignora Legislativul", a mai spus Vladimir Filat.

In semn de protest fata de aceste abuzuri, precum si de altele, si fata uzurparea puterii, dar si pentru ca nu vede posibilitati de a-si exercita atributiile, deputatul a anuntat ca isi da demisia din subcomisia pentru controlul parlamentar asupra SIS.

Potrivit deputatului, Parlamentul actual de la Chisinau reprezinta o profanare a ideii de parlamentarism, a separarii puterilor si a statului de drept. "Functia suprema a Parlamentului este creatia legislativa, dar in Republica Moldova nu mai contesta nimeni faptul ca, in acest moment, creatia se face in alta parte decat in Parlament - la Presedintie, Guvern si nu in ultimul rand in organele de conducere ale Partidului Comunistilor. Caracterul clientelar al Partidului Comunistilor se manifesta plenar si zilnic, proiectele de legi elaborate de ei au regim favorizat, in timp ce in trei ani au fost examinate doar 46 de proiecte initiate de opozitie, practic toate initiativele opozitiei fiind respinse de majoritate prin vot", a aratat Vladimir Filat.

Deputatul Aliantei "Moldova Noastra" Leonid Bujor a declarat pentru NewsIn ca, din pacate, guvernarea, inclusiv presedintele Voronin uita de faptul ca Republica Moldova, guvernata de comunisti, este cea mai saraca tara din Europa. Republica Moldova este tara cu numarul cel mai mare de condamnari la CEDO, raportat la numarul populatiei, pentru incalcarea drepturilor omului. si in mod rusinos este tara cu cele mai proaste drumuri din lume si intrece la acest capitol doar Republica Ciad, spune Bujor. "Guvernarea ar trebui sa-si concentreze eforturile pentru solutionarea problemelor de ordin economic si social. Structurile de forta, inclusiv SIS-ul, trebuie sa-si indeplineasca atributiile prevazute de lege si nu trebuie sa fie folosite ca bate impotriva partidelor de opozitie si mass-media democratice", a apreciat Leonid Bujor, care considera ca presedintele Voronin isi depaseste atributiile de sef de stat.

"Alegatorii au pus note eficientei guvernarii comuniste la alegerile locale din 2007 si Partidul Comunistilor a pierdut pozitiile sale in doua treimi din raioane. Cu ajutorul lui Dumnezeu cred ca in 2009, la alegerile generale, ei cu siguranta vor fi in minoritate", a conchis deputatul AMN Leonid Bujor.

Deputatul Igor Klipii, vicepresedinte al Partidului Social Liberal, spune ca "idea este simpla si trista - guvernarea se pregateste intens de alegeri parlamentare si recurge la toate instrumentele posibile si imposibile pentru a pune opozitia intr-o situatie defavorabila in viitoarea cursa electorala".

"Din pacate, este implicat si SIS-ul, fiindu-i-se date indicatii sa controleze sursele de finantare ale partidelor, lucru care trezeste nedumeriri in contextul declaratiilor de integrare europeana. O alta explicatie ar fi ca domnul Voronin si guvernarea sunt stresati si constientizeaza pericolul pierderii alegerilor si solutia pe care au ales-o este pastrarea puterii cu orice pret", este de parare Igor Klipii.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.