Emil Boc: Romania nu isi permite sa se izoleze de Europa

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
1957 citiri
Emil Boc: Romania nu isi permite sa se izoleze de Europa

Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.

Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.

Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".

"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.

"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea tratatelor. (...)

S-a dat posibilitatea ca si altor tari din zona non-euro sa iar parte la acest acord interguvernamental. Revizuirea tratatelor presupune unanimitate. Fiecare stat urmeaza sa il semneze, iar pana in decembrie 2012 sa il ratifice prin Constitutie", a mai explicat premierul.

Intrebat de ce Romania nu a adoptat pozitia Ungariei, Emil Boc a precizat ca statul roman nu se afla in situatia Ungariei, care trebuie sa majoreze TVA la 27%.

Masurile de austeritate, un pas inainte pentru adoptarea euro in 2015

Faptul ca Romania a inceput din 2010 sa limiteze deficitul bugetar si datoria publica, va contribui la efortul statului roman de adoptare a monedei unice europene.

"Romania si-a propus oficial sa adere la 2015 in zona euro. Indeplinirea acestor criterii (deficit structural de 0,5% si datorie publica de maxim 60%) vin in concordanta cu aderarea Romaniei la zona euro, care inseamna dobanzi mai mici pentru populatie si stabilitatea monedei", a punctat premierul.

Acesta a mai adaugat ca impunerea acestor limite nu sunt lucruri noi, ci deja existente in Pactul de crestere si stabilitate. Diferenta consta in faptul ca acum se impun sanctiuni pentru tarile care nu respecta aceste prevederi.

Acordul nu ne saraceste

Romania nu isi permite sa ramana in afara Europei si, din aceasta cauza, trebuie revizuita Constitutia pentru implementarea acordului interguvernamental. "Daca in martie se semneaza acordul, in aprilie se face referendum", a mai spus premierul.

"Acest acord interguvernamental nu este impotrva Romaniei si nu duce la saracirea tarii, ci dimpotriva, ne garanteaza o crestere economica sanatoasa, pe termen mediu si lung", a mai spus Emil Boc.

Prim-ministrul a tinut sa precizeze ca, in perioada in care s-a aflat la putere, Opozitia a marit cheltuielile cu personalul, de la 29 milioane la 45 de milioane, in timp ce investitiile s-au diminuat de la 39 la 32 de milioane de lei.

"26 de state membre spun ca este nevoie de limitarea deficitului prin Constitutie, pentru ca nimeni nu mai imprumuta bani. Germania a vrut sa ia 6 miliarde si a primit doar 3,5 miliarde", a concluzionat Boc.

Controversa Fondului de rezerva

Liderul PSD, Victor Ponta, l-a criticat pe premier ca a cheltuit bani din Fondul de rezerva, pentru "plata unor mite electorale".

Premierul Emil Boc s-a aparat si a spus ca "as vrea sa stie ca pentru perioada 2009-2011, guvernul pe care il conduc a alocat sub jumatate din banii alocati intr-un singur an, de guvernul Tariceanu".

In plus, "bugetul este foarte mic, de abia se asigura cheltuielile cu campania electorala", iar banii "se folosesc in concordanta cu ceea ce spune legea".

Anul viitor, "fiecare primarie care va primi bani va trebui sa arate cati bani a primit de la consiliile judetene si de ce a primit acesti bani".

De ce s-a suplimentat bugetul la SRI si nu la pensii

Premierul Emil Boc a explicat cresterea bugetului SRI, in defavoarea majorarii pensiilor si salariilor prin faptul ca au trebuit aprobate lucrari de investitii.

"Cresterea (bugetului n.red) este foarte usoara si este legata de finalizarea unor lucrari de investitii - pentru ca SRI-ul trebuie sa isi schimbe sediul. Al doilea aspect este legat de legea impotriva terorismului. Trebuie sa ai insotitor de bord, pe avioane, care trebuie platiti de SRI.

O parte din bani merg catre aceaste componente. Nu sunt cheltuieli de alta natura. SRI a fost un serviciu extrem de riguros cu cheltuirea banului public. Securitatea pasagerilor este un lucru benefic, pana la urma", a explicat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Emil Boc deficit, #Emil Boc buget 2012, #buget 2012 Romania, #majorare buget SRI, #plafonare pensii, #acord interguvernamental Romania, #efecte acord fiscal, #efect acord fiscal Romania , #Guvernul Romaniei