Dosarul referendumului. Vicepremierul Liviu Dragnea, la DNA: Sunt nevinovat

Marti, 30 Iulie 2013, ora 09:00
1615 citiri
Dosarul referendumului. Vicepremierul Liviu Dragnea, la DNA: Sunt nevinovat
Vicepremierul Liviu Dragnea, sursa foto: ziuaveche.ro

Presedintele executiv al PSD si vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat, luni seara, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si a stat aproximativ 10 minute, declarand la iesire ca a studiat dosarul referendumului si ca este nevinovat.

Dragnea a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii in dosarul referendumului, in care este cercetat.

"Am apucat sa vad ceva (...) Nu stiu daca e vorba de probe, dar sunt foarte multe declaratii, foarte multe dosare de declaratii, pentru ca au fost audiati foarte multi oameni", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai precizat ca data prezentarii sale la DNA a fost stabilita de comun acord cu procurorii de caz si ca este o coincidenta ca aceasta a fost exact la un an dupa referendum.

Liviu Dragnea le-a mai declarat jurnalistilor ca este nevinovat. "Eu am spus tot timpul ca-s nevinovat. Eu am organizat o campanie electorala pentru referendum si-atat", a mai spus vicepremierul.

Dragnea a venit la sediul central al DNA in jurul orei 17.45.

Dragnea, acuzat ca a chemat oamenii la referendum

In 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea, care este si vicepremier, a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

"Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba", se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii mai sustin ca "sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti".

Ponta s-a autodenuntat la DNA

Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca el si toti membrii Consiliului Executiv National (CExN) al PSD au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.

#vicepremier Liviu Dragnea DNA, #dosar Referendum Liviu Dragnea, #Dragnea DNA , #Guvernul Romaniei