Deloitte Romania: Toate modificarile fiscale au fost facute fara studiu de impact. E posibil sa faca mai mult rau, economic, decat bine

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 16:19
2434 citiri
Deloitte Romania: Toate modificarile fiscale au fost facute fara studiu de impact. E posibil sa faca mai mult rau, economic, decat bine

Discutiile cu Guvernul au fost ca si inexistente in acest an, fiind un minim istoric, probabil s-a vrut doar bifarea ideii de consultare, a declarat joi Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.

"Modificarile legislative au fost multe. Unele dintre ele au fost modificari complexe ale legislatiei, despre trecerea contributiilor la angajat sau split TVA si asa mai departe. Sunt lucruri complicate care nu pot fi modificate usor de pe o zi pe alta si nu pot fi implementate usor nici de catre contribuabili, nici de catre autoritati", a spus Badin.

Potrivit acestuia, timpul in care acestea au fost introduse a fost foarte scurt.

"Am avut un minim istoric in ceea ce priveste discutiile in colaborarea dintre Guvern si mediul de afaceri cu privire la modificarile legislative. Discutiile au fost ca si inexistente. Probabil nu s-a vrut decat sa se bifeze ideea de consultare, dar acestea au fost ca si inexistente.

Ne-am obisnuit, din pacate, cu nerespectarea termenului de sase luni cu privire la intrarea in vigoare a modificarilor legislative in sfera fiscala. Toate modificarile fiscale au fost facute fara studiu de impact. Efectele o sa le vedem dupa intrarea in vigoare a acestor legi, unele dintre ele le vedem inainte, precum transferul contributiilor la angajat. E posibil ca unele modificari sa faca mai mult rau, economic, decat bine fara un studiu de impact", a mai aratat oficialul Deloitte

Acesta a mai precizat ca "demonizarea" multinationalelor dauneaza tarii in ansamblu, subliniind ca nimeni nu este perfect, intotdeauna pot fi gasite greseli si ca si "in cazul lui Iisus s-a considerat ca a gresit si a fost pus pe cruce".

"S-a vorbit mult despre multinationale. Multinationalele sunt cele care aduc in Romania locuri de munca, sunt cele care aduc in Romania tehnologie, bani. Toate acestea contribuie pana la urma la bunastarea tarii, fie ca suntem salariati, fie ca suntem beneficiari ai unor bunuri si servicii pe care le au aceste multinationale, sunt contribuabili importanti la bugetul de stat, taxele reprezinta o pondere importanta in bugetul de stat.

Demonizarea lor este un lucru care dauneaza tarii in ansamblu, nu numai multinationalelor. Cred ca din acest punct de vedere ar trebui sa ne domolim acest avant de a gasi dusmanul acolo unde nu exista. Bineinteles, nimeni nu este perfect si intotdeauna pot fi gasite greseli. Si Iisus a fost considerat ca a gresit si a fost pus pe cruce", a spus Badin.

El a precizat ca trebuie sa ne uitam la partea plina a paharului.

"Trebuie sa ne uitam la partile bune, sa nu vedem numai partea goala a paharului, partea plina este mult mai mare pentru Romania, daca ne uitam la domeniul multinationalelor si bancilor care sunt un element in stabilitatea economica. (...) Legislatia fiscala trebuie sa fie stabila, astfel incat investitorii, companiile sa aiba incredere in economie, in stat, in legislatie si sa poata sa ramana in continuare, sa investeasca in continuare in tara noastra", a mai aratat oficialul Deloitte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Deloitte Romania, #modificari fiscale Romania , #Guvernul Romaniei