Basescu: Obiectivele pentru 2012 nu vor fi dintr-o singura cifira

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:38
1242 citiri
Basescu: Obiectivele pentru 2012 nu vor fi dintr-o singura cifira
Traian Basescu

Estimarile evolutiei economice a Romaniei pentru 2012 nu vor fi fixe, ci vor fluctua, a anuntat presedintele Traian Basescu in urma conversatiei avute cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si UE. Cresterea produsului intern brut (PIB) este estimata intre 1,7% si 2,7%, in timp ce deficitul de cont curent a fost estimat intre 1,9% si 2,5%. Bugetul pentru 2012 va fi construit pe un deficit de cont curent echivalent cu 1,9% din PIB.

"Nu veti mai gasi obiective dintr-o singura cifra. Evalurea de crestere pentru anul viitor e situata intre 1,7% si 2,7%. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predictii pe cifre fixe, si atunci, atat partea romana, cat si TROICA (FMI, BM, UE) am convenit pe o astfel de estimare. Cresterea nu va fi mai mica de 1,5%. Personal, cred ca vom avea o crestere peste 2%, dar depinde de semestrul 4," a precizat Presedintele.

Singura cifra fixa adoptata, in urma discutiilor de la Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, este cea a deficitului de cont curent pe care va fi construit bugetul.

"Toate targetele vor fi stabilite pe o marja, dar bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB. Roamnia are resurse interne de crestere si acestea sunt in mod deosebit in zona energiei, unde un management corect ar aduce venituri consistente. De asemenea, sectorul de transporturi si nu in ultimul rand o optimizare a sistemului de sanatate sunt importante. Reformele trebuie sa continue," a mai spus presedintele Basescu.

Conform Presedintelui, deficitul de 1,9% este unul prudent, iar important pentru realizarea acestuia este finantarea.

"Un deficit prudent de 1,9% e esential pentru credibilitate si pentru nevoia de imprumuturi. S-a convenit cu TROICA si aseara la Guvern, si azi, ca putem sa extindem defictul pana la 2,5% daca situatia va evalua in aceasta directie," a declarat Basescu.

El a precizat ca, in mod cert, nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si salariile.

"Acest lucru e agreat de Guvern, TROICA, si am fost si eu informat astazi, cum am mai fost informat si la discutia trecuta, ca nu acesta e obiectivul," a declarat Basescu, in cadrul conferintei sustinute la Palatul Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu intalnire FMI, #Traian Basescu buget deficit 2012, #Traian Basescu TROICA , #Guvernul Romaniei