Guvernul pregătește privatizarea unor active naționale strategice, în schimbul datoriilor!

Joi, 09 Ianuarie 2025, ora 16:07
257 citiri
Guvernul pregătește privatizarea unor active naționale strategice, în schimbul datoriilor!

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA atrage atenția că recentele măsuri adoptate prin așa-numita ”ordonanță trenuleț” nu contribuie în niciun fel la corectarea dezechilibrelor fiscale existente.

Astfel, CNS ”Cartel ALFA” își exprimă îngrijorarea cu privire la amenințările generate de modul de privatizare și solicită menținerea participării statului în industriile de importanță strategică.

Chiar dacă e nevoie de măsuri de consolidare a bugetului de stat și de reducere a deficitului, România trebuie să își mențină o participare robustă în sectoare care țin de suveranitatea națională, precum energie, apărare și infrastructură, așa cum fac toate țările membre ale Uniunii Europene, arată Cartel ALFA într-un comunicat de presă.

Guvernul nu ține cont de riscuri

În loc să rezolve problemele bugetare pe termen lung, ”ordonanța trenuleț” a generat confuzie și incertitudine, punând presiune suplimentară pe sistemul economic și afectând serios credibilitatea României pe plan extern.

Măsurile adoptate pripit, fără o consultare adecvată cu partenerii sociali și fără o analiză de impact aprofundată, pot submina eforturile de reformă și pot crea un climat nefavorabil dezvoltării durabile.

Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA” își manifestă profunda îngrijorare cu privire la potențialele riscuri pe care tendințele actuale de privatizare le pot provoca în România.

În contextul provocărilor fiscale serioase, inclusiv presiuni legate de procedura de deficit excesiv, Cartel ALFA susține cu fermitate adoptarea unei abordări echilibrate, care să asigure menținerea implicării strategice a statului în sectoare cheie, esențiale pentru securitatea națională și stabilitatea socio-economică.

Vulnerabilități pe termen lung

Până acum, cu mici excepții, majoritatea privatizărilor au fost un eșec și au condus până la urmă la închiderea de unități economice și pierderea de locuri de muncă.

Vânzarea participațiilor statului în industrii critice poate aduce un sprijin financiar pe termen scurt, dar expune țara la riscuri pe termen lung, precum scăderea veniturilor bugetare, creșterea șomajului și limitarea flexibilității politice în momente de criză.

”Privatizarea, atunci când nu este gestionată cu atenție și transparentă, poate genera vulnerabilități economice majore,” a declarat Bogdan Iuliu Hossu, Președintele CNS ”Cartel ALFA”.

Privatizarea excesivă în sectoare strategice poate diminua capacitatea guvernului de a răspunde eficient la situații de urgență națională, de a proteja interesele publice și de a implementa politici sociale și economice în beneficiul tuturor cetățenilor, se mai arată în comunicatul de presă.

Prin urmare, Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA” solicită guvernului să inițieze discuții constructive cu sindicatele, asociațiile patronale și reprezentanții societății civile, pentru a elabora o abordare prudentă în gestionarea deficitului bugetar și în analiza opțiunilor de privatizare acolo unde se justifică cu adevărat.

...citeste mai departe despre "Guvernul pregătește privatizarea unor active naționale strategice, în schimbul datoriilor!" pe Ziare.com

#guvern , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  4. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  5. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  6. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  10. De ce România se îndatorează atât de scump. Valentin Lazea (BNR): Există o diferență fundamentală între noi și Ungaria, Polonia sau Cehia VIDEO