Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avertisment PwC: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri loveste firmele mici din Romania

Avertisment PwC: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri loveste firmele mici din Romania


Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri de 1% va afecta indeosebi companiile cu profitabilitate scazuta sau care inregistreaza pierderi, iar majorarea salariului minim, impreuna cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat, presupune un cost suplimentar de 120 lei pentru angajatori, se arata intr-un comunicat de presa al PwC remis.

Proiectul Ministerului de Finante prevede ca se are in vedere si aplicarea unui impozit de 1% companiilor cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro.

"Aplicarea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri, de 1%, va afecta indeosebi companiile cu profitabilitate scazuta sau care inregistreaza pierderi. Practic, companiile care au o rata de profit mai mica de 6,25% raportata la cifra de afaceri vor fi nevoite sa plateasca un impozit mai mare decat in prezent. Si sa nu uitam ca in aceasta categorie de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion de euro intra aproximativ 80% din companiile inregistrate in Romania", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

In privinta trecerii contributiilor sociale in sarcina angajatului, PwC remarca faptul ca actul normativ nu prevede caracterul obligatoriu al majorarii salariilor brute pentru toti angajatii pentru a mentine actualul cuantum al salariului net, ceea ce PwC a semnalat deja ca nu este posibil din punct de vedere juridic.

"Prin urmare, este posibil ca aplicarea acestei masuri in mod neunitar la nivel national sa duca la dezechilibre pe piata muncii. Se are in vedere totodata si majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei, cat este in prezent, la 1.900 de lei. Luand in calcul si trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatului, aceasta presupune un cost suplimentar pentru angajatori de aproximativ 120 lei", informeaza PwC.

Comunicatul mai spune ca autoritatile au anuntat si o serie de masuri cu impact potential pozitiv pentru mediul de afaceri, cum ar fi reducerea cotei de impozit pe venit la 10%. Aceasta s-ar aplica atat la veniturile salariale, precum si la veniturile din pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole, venituri independente si drepturi de autor.

Alte masuri benefice le reprezinta mentinerea plafonului la plata CAS pentru persoanele fizice autorizate, precum si cresterea deducerilor personale pentru cei cu venituri mici.

"Desigur, astfel de masuri sunt de salutat, insa mediul de afaceri are semne de intrebare in privinta sustenabilitatii bugetare a unor astfel de initiative, avand in vedere faptul ca, in expunerea de motive privind acest pachet legislativ, se mentioneaza fapul ca acestea vor genera o scadere a veniturilor bugetare cu pana la 5 miliarde de lei in 2018.

Romania are deja una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor fiscale in PIB dintre statele membre UE, iar incasarile bugetare sunt dependente in mod disproportionat de veniturile din impozite si taxe indirecte - TVA si accize, care sunt pana la urma taxe pe consum si deci puternic prociclice", a mai aratat Mihaela Mitroi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4301 ori
Citeste mai multe despreimpozit cifra afaceri