Windows 8, primele zvonuri in paralel cu Chrome OS

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 22:39
2458 citiri
Windows 8, primele zvonuri in paralel cu Chrome OS

Cel mai iubit motor de cautare din lume, Google, a facut publice planurile privind sistemul de operare pentru computere Chrome OS, intr-un moment in care Microsoft tocmai savureaza succesul in vanzari al Windows 7, asa ca unii dintre oficialii celui mai mare producator de software s-au gandit ca este momentul sa dea detalii despre Windows 8.

La o reuniune a dezvoltatorilor software, oficialii Microsoft au lasat sa se inteleaga ca urmatorul sistem de operare pentru computere va fi lansat in 2012, probabil in varianta de testate.

Numele de cod ramane Windows 8, dar probabil va fi botezat altfel pina atunci. Nu au fost date prea multe detalii suplimentare, dar se respecta perioada de 3 ani intre lansarea Vista si lansarea Windows 7.

Google a facut publice primele detalii legate de Chrome OS, sistemul de operare gandit pentru viteza maxima si acces la serviciile online gen Google Docs, Gmail si celelalte.

Inginerii Google spun ca sistemul de operare va porni in numai cateva secunde de la apasarea butonului de power.

Windows 7, lansat in octombrie, are un succes deosebit tocmai datorita faptului ca viteza a fost imbunatatita si focusul a fost mutat de la securitate spre simplitatea utilizarii.

Windows Vista, care a fost centrat pe ideea de securitate, s-a dovedit un sistem de operare greoi pentru utilizator si complicat de folosit. Ceea ce i-a atras foarte multe critici.

Inginerii Google au lucrat tocmai pe ideea unui sistem de operare simplu de folosit, rapid, Chromium fiind bazat pe Linux. In multe privinte este similar cu browserul Google Chrome, asa cum sugereaza si numele.

Cu toate acestea, are si puncte slabe. Se spune ca Google nu va realiza driverele necesare bunei functionari a unor echipamente periferice, lucru absolut necesar dezvoltarii unui sistem de operare care sa fuctioneze corect pentru utilizatorul non-tehnic.

Prima versiune testata de o parte din specialisti nu are functii de baza, cum ar fi optiunea “shut down” in meniul de operare.

Avantajul Chrome este net atata timp cat utilizatorul dispune de o conexiune broadband de Internet.

Altfel, situatia se complica, aplicatiile Google sunt cvasi-inutile, raman utilizabile doar cele cu versiuni offline, care actualizeaza informatiile abia dupa conectarea la Internet.

Evident, pentru a accesa sistemul de operare ai nevoie de cont special Google, alta chestie cu dus si intors, pentru ca gigantul Internetului foloseste aceste conturi pentru a strange informatii despre utilizatori si preferintele lor online.

Specialistii care au testat Chrome vorbesc despre viteza de pornire, intre 5 si 15 secunde, ba chiar sunt unii care compara viteza cu cea a lui Windows 7.

“Viteza chrome este similara cu pornirea Windows 7 pe un sistem cu hard-disc SSD”, a explicat unul dintre testeri.

Google va mai lucra la sistemul de operare pina la lansarea de anul viitor si nu este exclus ca timpul de pornire sa creasca odata ce sunt incarcate si alte elemente – drivere, securitate si altele.

#windows 8, #chrome, #google , #stiri Google