Viitorul corporatiilor: Google dispare, iar oamenii vor fi inlocuiti de androizi

Luni, 23 Mai 2011, ora 18:49
3795 citiri
Viitorul corporatiilor: Google dispare, iar oamenii vor fi inlocuiti de androizi

"Odata cu venirea lui Larry Page la carma companiei, prin proiectele pe care le-a declansat, se vede o tentativa de centralizare a deciziei. Asta s-ar putea sa insemne sfarsitul Google. (…) Nu stim daca peste 30-40 de ani oamenii nu vor fi pusi in rezervatii si vor exista roboti sau androizi care sa conduca lumea", a declarat in cadrul emisiunii Business Adviser, Stelian Panescu, director general Smart Sigma.

In opinia lui Stelian Panescu, corporatiile reprezinta cele mai birocratice si mai "unse" masinarii, cu cele mai puternice culturi organizationale.

Totodata, culturile organizationale puternice au reprezentat si punctul slab al organizatiilor birocratice odata cu aparitia tehnologiei pentru ca s-au produs anumite fisuri in modul de functionare.

Specialistul este de parere ca organizatiile se bazeaza pe indoctrinare, iar culturile puternice inseamna gandire de grup. In final, se urmareste o serie de comportamente standard.

"Oamenii devin corporatisti si dincolo de mediul organizational, iar viata personala tinde sa capete aceleasi dimensiuni", a precizat Stelian Panescu.

In opinia sa, mediul corporatist este un mediu rigid, iar corporatiile nu pot functiona decat in mod birocratic.

Generatia Y este o generatie care este invatata cu joaca, iar cercetarile arata ca jocul a fost dintotdeauna un mod de a-i stimula pe oameni.

"In momentul in care corporatiile isi vor da seama ca dandu-le oamenilor sa se joace, ei vor produce mai mult, clar va deveni o regula, sau un drept care va fi controlat dar care va permite o alta repartizare a timpului", a mai precizat expertul.

"Programatorul clar are nevoie de distractie. Un muncitor pe santier nu lucreaza 8 ore fara intrerupere. Acesta poate sa se aseze si sa traga un pui de somn, asa cum programatorul daca se joaca sau daca iese putin din incordarea respectiva va da creierului un ragaz.

La Google a fost oferit 20% din timp sa faci ce vrei tu ca angajat, dupa care 20% sa faci ce vrei tu, dar pentru companie".

In ceea ce priveste lucrul de acasa cu ajutorul tehnologiei, Panescu spune ca aceasta tehnica inevitabila va aduce economii colosale.

Cu toate acestea, vor exista anumite probleme legate de cultura de companie.

"Este foarte dificil sa mai pastrezi seturile de reguli, sa induci tipare de gandire unor oameni cu care nu esti in contact.

Daca oamenii stau acasa, cu copiii pe genunchi si lucreaza pentru firma, e clar ca toate elementele de climat si de indoctrinare cad. Cultura slabeste si atunci putem spune ca insasi ideea de organizatie ar putea disparea", a mai subliniat Stealian Panescu.

In opinia sa, vor exista tot mai multe organizatii antreprenoriale care vor lucra pe proiect, se vor strange mai multi specialisti care se cunosc si vor lucra temporar impreuna. Peste cativa ani fenomenul va lua amploare.

Potrivit specialistului, capitalismul nu poate avea "fata umana" insa are ca si caracteristica principala pragmatismul, iar ca orice sistem incearca sa supravietuiasca.

"Daca pentru supravietuire iti poti permite sa-ti calci in picioare angajatii, o faci. Daca nu e nevoie sa ii calci in picioare, ii presezi in alt fel. Daca presandu-i nu obtii rezultate, apelezi la alte metode. Capitalismul este un sistem rational", a mai adaugat acesta.

"Intelegerea importantei resursei umane va veni foarte natural odata cu schimbarea generatiei actuale de calai in top management".

Viitorul apartine freelancerilor

In opinia acestuia, forta de munca educata va fi un atu si pentru tarile mai putin dezvolatte care vor investi in educatie.

"Aceasta forta de munca va fi in pozitie de prestator, pe baza contractuala, nu ca angajat. Oamenii vor avea mai multa liberate sa-si aleaga sistemele de asigurari, furnizorii proprii si vor lucra ca freelanceri in cea mai mare parte", a mai subliniat Panescu.

Google se apropie de sfarsit?

Companiile precum Google, Apple, Yahoo, abia incep sa schiteze firmele viitorului.

Ele lucreaza in acelasi sistem ca si General Motors, dar ceva mai soft.

Potrivit acestuia, in cadrul Google este impresionanta cultura orientata spre creativitate care este amenintata foarte puternic in acest moment.

"Odata cu venirea lui Larry Page la carma companiei, prin proiectele pe care le-a declansat, se vede o tentativa de centralizare a deciziei. Asta s-ar putea sa insemne sfarsitul Google. Ciclul de viata al afacerilor se scurteaza.

S-ar putea ca despre companiile astea sa vorbim la trecut ca despre niste repere istorice foarte interesante", a precizat Stelian Panescu.

In ceea ce priveste fenomenul "Facebook", acesta capata amploare.

Potrivit specialistului, populatia se afla in faza de entuziasm, insa in momentul in care va incepe sa inteleaga cate probleme sunt in spatele acestui sistem, simpatia pentru Facebook va scadea destul de mult, iar interesul se va indrepta in alte directii.

"Acum am putea spune ca Facebook este pe val. In momentul in care va fi folosit pentru activitati teroriste, de exemplu, s-ar putea sa slabeasca atractivitatea".

"Viitorul imediat este legat de web. Daca am ataca si problema singularitatii probabil ca lucrurile n-ar mai fi atat de simple. Nu stim daca peste 30-40 de ani oamenii nu vor fi pusi in rezervatii si vor exista roboti sau androizi care sa conduca lumea".

"Depinde care va fi progresul stiintei. Daca vor fi facuti roboti care sa faca absolut toate operatiile, oamenii vor trebui sa aiba roluri de intretinere sau de gestiune. Cei care nu vor face fata s-ar putea sa fie asistati social", a mai precizat Stealian Panescu.

#corporatie, #viitor corporatii, #web, #google, #facebook, #birocratie, #cultura organizationala, #sfarstit google, #freelancer, #androizi, #roboti, #stelian panescu , #stiri Google