Un sistem de parole Google, furat de hackeri in decembrie

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 09:51
1660 citiri
Un sistem de parole Google, furat de hackeri in decembrie

Un sistem de parole, care controleaza accesul a milioane de utilizatori la aproximativ toate serviciile online, s-ar afla intre pierderile suferite de Google in atacul din decembrie impotriva computerelor companiei, a declarat o sursa apropiata anchetei, citata de New York Times, informeaza Mediafax.

De la anuntul privind furtul unor informatii stocate in calculatoarele sale, in ianuarie, Google a pastrat secretul asupra naturii si amplorii acestuia.

Acest sistem, numit Gaia (dupa zeita greaca a Pamantului) si care controleaza accesul inclusiv la serviciul de e-mail si aplicatiile pentru afaceri, a fost atacat in decembrie, timp de doua zile, potrivit sursei.

Sistemul, care a fost descris in mod public o singura data, in cadrul unei conferinte tehnice in urma cu patru ani, permite utilizatorilor si angajatilor Google sa opereze pe baza introducerii parolei.

Atacatorii par sa nu fi furat parole ale utilizatorilor Gmail, iar compania a inceput imediat dupa atac sa efectueze schimbari semnificative.

Furtul lasa, insa, deschisa posibilitatea ca acestia sa poata descoperi deficiente necunoscute de Google, potrivit unor experti independenti.

Noile detalii par sa amplifice dezbaterea privind securitatea si intimitatea unor sisteme vaste ca Google, care centralizeaza date personale si despre afaceri.

Din cauza cantitatii vaste de informatie digitala stocata in aceste computere, o singura accesare poate conduce la pierderi dezastruoase.

Directori ai companiei au refuzat, luni, sa faca vreun comentariu despre aceste noi detalii ale cazului, afirmand ca au solutionat problemele ridicate de furtul proprietatii intelectuale a companiei in declaratia lor initiala, in ianuarie.

Ei au afirmat, in privat, ca Google a fost mult mai transparenta asupra furtului decat oricare dintre celelalte aproximativ 24 de companii care au fost compromise, dintre care majoritatea nu au anuntat ca au fost atacate.

Insa, avand acces la instructiunile programatorului original sau la codul sursa, hackeri bine pregatiti pot descoperi vulnerabilitati ale codului Gaia, omise eventual de inginerii Google.

In cazul furtului, intrusii par sa fi stiut cu precizie numele dezvoltatorilor softului Gaia, pe ale caror computere au incercat sa le acceseze primele, utilizand abia ulterior un set de tehnici complicate pentru a accesa locul unde a fost stocat codul-sursa al programului.

Ei au transferat softul furat catre computere apartinand Rackspace, o companie din Texas care ofera servicii de gazduire de pagini electronice si nu are cunostinta de acest lucru.

Destinatia unde a fost trimis softul de aici nu este cunoscuta.

Intrusii au avut acces la un fisier intern corporativ al Google, cunoscut ca Moma, unde sunt stocate informatii despre activitatile fiecarui angajat, pe care l-ar fi utilizat pentru a gasi informatii despre anumiti angajati.

 

#hackeri atac google gaia parole gmail , #stiri Google